Tabaksverbod

Verbod op verkoop tabak bij tankstations zou gunstig zijn voor de tabakswinkel

Tabakswinkel in HaarlemBeeld ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de verkoop van tabak in supermarkten en tankstations verbieden. Tabakszaken zijn enthousiast, tankstations bezorgd. “Er wordt er geen rekening gehouden met deze ondernemers. Dat zou wel moeten.”

Aan het begin van de Van Woustraat in de Amsterdamse Pijp zit tabaksspeciaalzaak Van Wou. In de winkel staat Nancy Slot. Ruim twintig jaar geleden heeft zij de zaak overgenomen. “We zijn een tabakswinkel, maar ook een begrip voor de mensen uit De Pijp. Sommige buurtbewoners komen hier ’s morgens voor een kopje koffie en een praatje. De winkel heeft een sociaal-maatschappelijke functie gekregen,” vertelt Slot. 

Vroeger verkocht Slot alleen tabakswaren, gaandeweg kwamen daar zaken als snoep, kranten en loten bij. “Zodat ik het hoofd boven water kan houden.”

Terug naar nul

Nu de Tweede Kamer wil dat tabak niet meer in supermarkten en tankstations mag worden verkocht, biedt dat mogelijkheden voor winkels als die van Nancy Slot. “Als mensen verplicht naar tabakszaken moeten om hun sigaretten of sigaren te halen, dan is er een grote kans dat mijn omzet stijgt.”

Het kabinet wil naar een rookvrije generatie in 2040, maar een Kamermeerderheid wil dit proces versnellen door de verkoop van tabakswaar in supermarkten en tankstations terug te brengen naar nul.

Tabaksspeciaalzaken zijn de uitzondering. Wel moeten zij hun winkels zo aanpassen dat de pakjes sigaretten en sigaren per 1 juni volgend jaar uit het zicht zijn van de klant. Behalve in tabakswinkels waarbij de omzet 75 procent uit de verkoop van tabakswaren bestaat: daar geldt deze regel niet.

Een praatje en een bakkie

Maikel Groenteman, eigenaar van een tabakszaak aan de Pieter Nieuwlandstraat in Amsterdam-Oost is ook blij met het voorstel uit Den Haag. “Ondernemers van tabakszaken zoals ik hebben het moeilijk en kunnen misschien langer blijven bestaan als er straks minder tabaksverkooppunten zijn”, zegt Groenteman terwijl hij een kopje koffie overhandigt aan een klant.

De klant wie Groenteman net een kopje koffie heeft gegeven knikt instemmend. “Ik woon in het centrum van Amsterdam, maar ik kom hier elke ochtend even langs voor een praatje en een bakkie. Het zou zonde zijn als tabakszaken verdwijnen.”

Het kabinet wil naar een rookvrije generatie in 2040, maar een Kamermeerderheid wil dit proces versnellen door de verkoop van tabakswaar in supermarkten en tankstations terug te brengen naar nul.Beeld ANP

De Belangenvereniging Tankstations (Beta) is niet te spreken over de nieuwe plannen. De organisatie maakt zich zorgen over het voortbestaan van de tankstationwinkels. “Deze ondernemers zijn enorm afhankelijk van die verkoop.

Ongeveer 60 procent van hun omzet komt uit de verkoop van tabakswaren”, legt woordvoerder Martijn van der Kolk van uit.

“Er wordt er geen rekening gehouden met deze ondernemers. Dat zou wel moeten.”

Lees ook: 

VVD tornt aan coalitie-afspraken over antirookbeleid

De VVD wil nieuw uitstel voor tabakswinkeliers. Volgens afspraak binnen de coalitie mogen die vanaf 1 juli 2021 geen sigaretten meer ‘in het zicht’ uitstallen. Dat komt te snel, vinden de liberalen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden