NieuwsArbeidsongeschikt

Veertig procent van de zzp’ers heeft niks geregeld bij langdurig werkuitval

Beeld COLOURBOX

Dat zzp’ers vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, was al bekend. Nu blijkt dat 40 procent helemaal niets geregeld heeft.

Ruim veertig procent van alle zelfstandige ondernemers zonder personeel heeft helemaal niets geregeld voor het inkomensgat dat ontstaat als zij arbeidsongeschikt raken. Zij hebben dus geen spaargeld, belegging, verzekering, broodfonds of koophuis waarop ze kunnen terugvallen als ze langdurig zijn uitgeschakeld. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

“We wisten al dat veel zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben”, zegt TNO-onderzoeker Wouter van der Torre, “maar nu is ook inzichtelijk gemaakt waarom niet.” Uit de enquête blijkt dat het gros van de zzp’ers opziet tegen de kosten van zo’n verzekering. Bijna de helft (46 procent) vindt dat de baten van zo’n dure verzekering niet opwegen tegen de kosten. Nog eens 37 procent zegt de verzekering niet te kunnen betalen. Een klein percentage zelfstandigen (6 procent of minder) wordt vanwege gezondheidsproblemen of zijn leeftijd geweigerd door verzekeraars.

Spaargeld

Veel zelfstandigen die helemaal geen voorzieningen hebben getroffen in geval van arbeidsongeschiktheid vallen in de laagste inkomensgroep, zegt Van der Torre. Uit de enquête blijkt namelijk dat van alle zelfstandigen met een laag inkomen 65 procent geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Van alle goedverdienende zzp’ers heeft slechts 23 procent geen verzekering afgesloten.

Zelfstandigen die wel voorbereid zijn op eventuele uitval, gebruiken het vaakst hun spaargeld of een belegging als vangnet. Zo’n 10 procent heeft zijn koopwoning achter de hand en ongeveer 5 procent is lid van een broodfonds. Van der Torre: “Dat zijn toch niet echt voorzieningen waar de gemiddelde zelfstandige lange tijd op kan teren. Een broodfonds keert bijvoorbeeld maar twee jaar uit.”

Petitie

Het is een heikel onderwerp: de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Bijna een maand geleden sloten werkgevers, vakbonden en het kabinet een pensioenakkoord waarin zij besloten dat zelfstandigen verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Waarom beslissen sociale partners dat zonder de zzp’ers zelf, was de repliek van veel zelfstandigen. Er kwam een petitie genaamd ‘Nee tegen AOV’, een initiatief van belangenclub de Werkvereniging. Inmiddels ondertekend door 17.000 mensen. Maar heel veel verschil lijkt dat niet te hebben gemaakt.

Volgend jaar moeten sociale partners hebben uitgedacht hoe die verplichte verzekering eruit gaat zien. Koolmees liet afgelopen maand al vallen dat hij nadenkt over een acceptatieplicht voor verzekeraars. Die staan er nu vooral om bekend dat ze veel te prijzige pakketten verkopen en zzp’ers niet altijd accepteren.

Lees ook:

Zzp’ers zijn niet blij met verplichte verzekering: ‘Dit is een manier om zzp’ers in loondienst te duwen’

De invulling van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog niet bekend, maar zzp’ers zijn nu al ongerust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden