null

‘Veel zorgen over versimpeling Wajongregelingen’

Bij het gelijktrekken van de Wajongregelingen gaan er allerlei zaken mis. En het duurt ontzettend lang. De jonggehandicapten zitten in onzekerheid.

Zo duurt de overstap van de oude regeling naar de nieuwe regeling te lang, zijn Wajongers bang dat ze eerder verstrekte voorschotten terug moeten betalen en gaan sommige mensen er volgens de nieuwe afspraken op achteruit. Dat schrijven bonden, cliëntenvertegenwoordigers en andere belanghebbenden in een brief aan demissionair minister Wouter Koolmees van sociale zaken.

De Wajong is voor mensen die voor hun achttiende of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap kunnen zij nooit meer werken. Op dit moment zijn er nog diverse wetten in het kader van de Wajong, de oude Wajong, de Wajong2010 en de Wajong2015, die op diverse onderdelen van elkaar verschillen. Om zaken te vereenvoudigen is een wetsvoorstel ingediend om de regels van deze regelingen gelijk te trekken.

Maar er gaat van alles mis bij de harmonisatie van de verschillende wetten. De vakbonden, maar ook de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en Ieder(in), willen dat de minister direct zorgt voor voldoende personeel bij het UWV om de problemen op te lossen en een heleboel ellende te voorkomen. “Het UWV heeft momenteel een enorme werklast en Wajongers zijn hiervan de dupe", zegt Erica Hemmes, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden. 

Werkdruk bij UWV

“Wij krijgen heel veel reacties van mensen met een arbeidsbeperking die zich onzeker voelen en zich grote zorgen maken over hun uitkering. De minister moet nu ingrijpen om die onrust weg te nemen en zorgen voor genoeg goede mensen om alle vragen en individuele gevallen netjes af te handelen.”

Door de trage afhandeling bij UWV duurt het overstappen van de oude Wajong naar Wajong2010 vaak meer dan een jaar. Zij konden deze overstap tot eind november 2020 aanvragen, zodat ze nog in de financieel gunstige werkregeling zouden vallen. Maar volgend de briefschrijvers krijgen ze pas na juni 2021 een eerste gesprek hierover met het UWV. Daarna wordt hun aanvraag in behandeling genomen. Hemmes: “Zo blijven Wajongers te lang in onzekerheid. Wij vinden dat onacceptabel.”

Ook maakt FNV zich zorgen over het uitkeren van de zogeheten garantiebedragen. Die zijn bedoeld als compensatie voor mensen die er door de nieuwe Wajongwet op achteruitgaan. Hemmes: ‘Wij horen dat de berekening van de garantiebedragen voor een hoop Wajongers is vertraagd. Zij kunnen dus achteraf nog verrekeningen krijgen. Veel mensen zijn bang dat ze straks grote bedragen moeten terugbetalen als het allemaal nog veel langer duurt. Met de problemen bij de kinderopvangtoeslag in het achterhoofd roept dat terecht de nodige spanningen bij hen op.’

Verder krijgt de FNV signalen dat sommigen er, ondanks dat ze zo’n bedrag ontvangen, toch op achteruitgaan, terwijl de staatssecretaris juist had toegezegd dat dit bij niemand zou gebeuren. Het UWV is inmiddels begonnen met nacontrole van de uitkering van de garantiebedragen. Daarbij is al een groep benaderd waarbij een fout was gemaakt met het bedrag. 

De brief aan Koolmees is ondertekend door het FNV, CNV, VCP, de Landelijke Cliëntenraad (LCR), Stichting SWOM, MIND en Ieder(in).

Lees ook: 

Regels rondom uitkering Wajongers op de schop

Het kabinet gaat veel veranderen aan de regels voor de uitkeringen van arbeidsongeschikten die al in hun jeugd een ziekte of handicap hadden, de zogenoemde Wajongers.

Met de nieuwe Wajongwet gaan hogeropgeleide Wajongers er flink op achteruit

Nieuwe regels kosten hoogopgeleide jongeren met een handicap veel geld. Het zet het leven van Pim Boon op z’n kop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden