Noodhulp

Veel NOW-aanvragen vanuit horeca en detailhandel

Een lege winkelstraat in Nijmegen.Beeld BSR Agency

Ruim de helft van de goedgekeurde NOW-aanvragen in de derde periode van de steunregeling is naar bedrijven uit de horeca en detailhandel gegaan. In totaal werden ruim 81.000 aanvragen gedaan bij uitkeringsinstantie UWV, dat er ruim 77.000 goedkeurde. Dat zijn er meer dan in de tweede periode, toen de zaken in de horeca en winkelstraten veel beter liepen.

De ruim 77.000 bedrijven die deze keer een voorschot kregen hebben in totaal een kleine 1,3 miljoen mensen in dienst. Meer dan de helft -ruim 52.000 bedrijven- hadden minder dan tien werknemers. Het UWV verwacht in totaal zo’n 2,8 miljard euro uit te keren aan NOW-voorschotten tijdens de derde versie van de regeling. Bij de tweede NOW-regeling was dat nog 4,3 miljard euro, aan ruim 63.500 bedrijven. 

Twee weken langer open

De aanvraagtermijn van de derde periode van de NOW-regeling, waarmee bedrijven een bijdrage aan de loonkosten kunnen krijgen, liep oorspronkelijk van 16 november tot en met 13 december. Na de aankondiging van de tweede lockdown ging het aanvraagloket nog twee weken open, tot en met 27 december. In die heropening werden alsnog 23.000 aanvragen ingediend, ruim een kwart van het totaal.

In de eerste periode vroegen verreweg het grootste aantal werkgevers subsidie van de NOW aan. Toen kregen 139.500 bedrijven een vergoeding van UWV voor het doorbetalen van het loon van het personeel. Dat kostte de overheid 7,9 miljard euro.

Lees ook: 

Minder bedrijven hebben noodsteun van de overheid nodig

Veel minder bedrijven maken gebruik van het tweede steunpakket van de overheid. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden