VeerkrachtZonnepanelen

Van huisfeestjes organiseren naar zonnepanelen installeren

 Devin van Gelder had een bedrijf dat huisfeesten organiseerde, maar door de coronacrisis gedwongen schakelde hij over naar dienstverlening in zonnepanelen. Beeld
Devin van Gelder had een bedrijf dat huisfeesten organiseerde, maar door de coronacrisis gedwongen schakelde hij over naar dienstverlening in zonnepanelen.Beeld

De coronacrisis zet aan tot nieuwe creatieve initiatieven. Devin van Gelder schakelde over van het organiseren van huisfeesten naar dienstverlening in zonnepanelen.

Wel een feestje, niet de zorgen. Dat was acht jaar lang het credo van Huisfeestjes.nl, het bedrijf van Devin van Gelder (27). Wie Huisfeestjes inschakelde hoefde zich alleen maar zorgen te maken of het wel gezellig zou worden op het feest, zo was het streven. De rest werd in orde gemaakt door het bedrijf van Van Gelder. De rest is veel: Meubilair, licht en geluid, tenten, catering, entertainment, personeel, beveiliging en decoratie. 

“Ik ben er destijds, samen met een voormalig klasgenoot, als een soort studentenhobby mee begonnen. Vooral de laatste vier jaar groeide Huisfeestjes.nl uit tot een hartstikke leuke en winstgevende onderneming. Het ging zelfs zo goed dat ik ben gestopt met mijn studie”, zegt Van Gelder.

Totdat in maart de coronapandemie uitbrak. Wel een feestje, niet de zorgen werd ineens: geen feestje en volop zorgen. “We hadden een omzetdaling van 100 procent. Ik had vanaf moment één het gevoel dat dit wel een lange tijd kon gaan duren. De plannen van Huisfeestjes.nl. moesten in de ijskast. We moesten snel schakelen om zoveel mogelijk van de gemaakte kosten te drukken.”

Zonnepanelen zijn letterlijk hot

Stiekem ook wel mooi, dat schakelen. Het prikkelde de ondernemersgeest van Van Gelder. “Na een korte periode van crisismanagement en bezinning had ik meteen de drive om wat anders te gaan doen, om bezig te zijn. Ik kwam al vrij snel uit bij de zonnepanelen. Die zijn letterlijk hot, dat zag ik overal om me heen. In mijn vrienden- en kennissenkring kende ik al een flink aantal mensen die in de zonnepaneelbranche werkzaam waren. Een goede vriend heeft een installatiebedrijf voor zonne-energie. Bij hem heb ik een paar weken meegelopen om te leren hoe het er bij een project, waarbij 1200 zonnepanelen werden aangelegd, aan toe ging. Ik ga wel op het dak staan, zei ik. Laat maar zien.”

Dat was interessant en leerzaam, maar installeren was toch niet zijn ding, merkte Van Gelder. Hij kon er zijn ondernemersdrift niet in kwijt. Maar de interesse was gewekt. Die zonnepanelen, daar zit muziek in, wist hij zeker. “Het is een groeiende markt en dat blijft de komende jaren zo.” En als er veel vraag is naar zonnepanelen, bedacht Van Gelder, dan is er dus ook behoefte aan mensen die al die panelen kunnen plaatsen. Makkelijk zat. Tel daarbij op dat zijn vriendin als trainee bij Randstad werkt, en het idee van een uitzendbureau voor installateurs van zonnepanelen was geboren. Sun-Supply heet het, ‘dé dienstverlener voor zonnepanelen-installateurs’.

Heel wat meer coronaproof dan Huisfeestjes.nl, want het aanleggen van zonnepanelen kan tijdens de beperkingen gewoon doorgaan. Voor het werven van uitzendkrachten die panelen kunnen installeren kan Van Gelder zijn Huisfeestjes-netwerk wél goed gebruiken. Doordat de evenementenbranche immers is stilgevallen, komen veel handige jongens en meisjes op de arbeidsmarkt. “In juli hadden we al veel vakantiekrachten aan de slag bij diverse opdrachtgevers en intussen zijn we al een stuk verder. Samen met het UWV zijn we bezig om mensen om te scholen naar installateur. Het is echt een niche in een branche voor de toekomst. Natuurlijk blijf ik altijd een passie houden voor feesten, alleen kan ik die passie voorlopig niet volgen. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat het volgend jaar allemaal koek en ei is.”

Lees ook:

Dit bedrijf organiseert nu picknicks in plaats van bruiloften

De coronacrisis zet aan tot nieuwe creatieve initiatieven. Evenementenlocatie De Zandstuve in Den Ham organiseert nu ontmoetingen in de natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden