Besmettingsgolf

Vakbonden: Werkgevers willen mensen weer terug op kantoor

De kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht. Beeld ANP
De kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht.Beeld ANP

Werknemers maken zich zorgen over de terugkeer naar kantoor, melden vakbonden FNV en CNV. Zij krijgen ‘tientallen’ signalen over werkgevers die hun personeel vragen terug te keren naar het werk.

Redactie Trouw

“Met deze hoge besmettingsgolf kunnen we het ons niet veroorloven dat mensen onnodig besmet raken op het werk. Thuiswerken is niet voor niets het kabinetsadvies”, reageert CNV-voorman Piet Fortuin. Zijn bond merkt op dat de meldingen al langer binnenkomen, niet als gevolg van de versoepelingen die afgelopen week werden aangekondigd.

Meldingen komen vooral uit de sectoren zorg en welzijn en handel, zoals winkels, zegt FNV. CNV krijgt signalen van productiebedrijven, daar wordt kantoorpersoneel gevraagd weer naar kantoor te komen. Die meldingen krijgt FNV ook. Mensen maken ook melding van sancties als ze niet op hun werk komen, zoals het inhouden van loon en het afschrijven van verlofdagen. Dit mag niet, zegt de bond.

De FNV geeft verder aan dat het aantal telefoontjes nog kan oplopen, omdat de nieuwe versoepelingen pas afgelopen woensdag zijn ingegaan. CNV wijst erop dat een kantooromgeving veilig moet zijn. De bond zegt werkgevers die hierin niet goed handelen aan te spreken.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten geen signalen te krijgen van bedrijven die personeel vragen terug te keren naar kantoor. “Het thuiswerkadvies geldt nog en ik zie dat de bulk die dat kan zich eraan houdt”, zegt een woordvoerder. De organisatie gaat niet in op vragen of ze bedrijven steunen die personeel vragen naar kantoor te komen ondanks het thuiswerkadvies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden