Schijnzelfstandigheid

Vakbonden slepen flexwerkapp Temper voor de rechter

Enorme drukte in een distributiecentrum in Waalwijk, er wordt in de pakketsorteercentra een tekort aan personeel verwacht eind dit jaar.Beeld ANP, Koen van Weel

Vakbonden FNV en CNV slepen het Nederlandse flexwerkplatform Temper voor de rechter, omdat het bedrijf zich schuldig zou maken aan schijnzelfstandigheidconstructies. 

Via de app van Temper kunnen werkzoekenden als zelfstandigen aan de slag in de horeca, en sinds het begin van de coronacrisis bijvoorbeeld ook in distributiecentra. Volgens de vakbonden is Temper een uitzendbureau, en moeten ze aan de wettelijke verplichtingen van uitzendbureaus voldoen, zoals het doorbetalen bij ziekte en het uitkeren van vakantiedagen. Maar Temper ziet zichzelf als ‘online platform voor bijverdieners’, dat net zoals Uber en schoonmaakapp Helping met zelfstandigen werkt. 

Sinds juni voeren de vakbonden gesprekken met Temper. Die hebben volgens de vakbonden ‘geen spat opgeleverd.’ Erik Pentenga van FNV: “Wij zien Temper in elk opzicht als een uitzendbureau. Mensen melden zich aan, Temper plaatst ze vervolgens bij bedrijven, regelt het salaris en de ziekmeldingen.” Daarnaast noemt Pentenga het ‘absurd’ dat iemand die elke dag onder toezicht in een distributiecentrum werkt een ‘zelfstandige’ zou zijn.

Het afgelopen jaar sprak de vakbond met verschillende werknemers van Temper, die hun beklag deden over hun arbeidsomstandigheden. “Een voorbeeld. Stel dat je voor een ochtenddienst bent geboekt, misselijk wakker wordt en jezelf netjes ziek meldt. Als je dan niet komt opdagen, kan je een boete van honderd euro krijgen bij jouw profiel. Vervolgens kan je niet meer geboekt worden voor werk tot je die honderd euro hebt betaald.” 

‘Uitstel van gerechtigheid voor maaltijdbezorgers’

Via de rechter hopen de vakbonden dat Temper zich alsnog aan de wettelijke regels voor uitzendbureaus gaat houden. Ook omdat ze vrezen dat Temper, met goedkope arbeidskrachten, ‘valse concurrentie’ is. ‘Eerlijke werkgevers’ zouden zo ‘de markt worden uitgedrukt’, aldus de vakbonden. Zij vrezen dat het Tempermodel zich als een olievlek zal verspreiden, wat ten koste gaat van de arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten, die via de de platformstructuur meer risico’s en minder zekerheid genieten dan wanneer ze werken voor een uitzendbureau.

In 2019 spande het FNV een rechtszaak aan tegen voedselbezorgdienst Deliveroo. Ook dat platform werkt met zzp-constructies. De rechter stelde de vakbond in het gelijk en vond ook dat werknemers van Deliveroo onder verkapt dienstverband werkten vanwege hun hoge mate van afhankelijkheid van de bezorgdienst. In de praktijk trok Deliveroo zich daar weinig van aan en veranderde er nauwelijks iets voor de bezorgers. De dienst is in hoger beroep tegen het FNV. ‘Uitstel van gerechtigheid voor maaltijdbezorgers’, aldus de vakbond.

Temper wil op dit moment niet reageren. “Ik heb de dagvaarding nog niet gezien”, zegt mede-oprichter Niels Arntz. “We willen hem eerst rustig bestuderen voordat we met een reactie komen. Maar we maken ons geen zorgen, want Temper is een online platform voor bijverdieners. Dus we zien de rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet.”

Lees ook:
Rechter: Fietskoeriers van Deliveroo zijn toch géén zelfstandigen, maar werknemers

Het werk van de zelfstandige fietskoeriers van Deliveroo is niet anders dan toen ze nog werknemers waren. 
Dus zijn ze schijnzelfstandigen, oordeelt de rechter. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden