Stijgende prijzen

Vakanties stuwen inflatie tot boven de 2 procent

Badgasten bij het strand van Renesse. De Zeeuwse kust is een populaire vakantiebestemming tijdens de zomer in Nederland. Beeld Marco de Swart, ANP
Badgasten bij het strand van Renesse. De Zeeuwse kust is een populaire vakantiebestemming tijdens de zomer in Nederland.Beeld Marco de Swart, ANP

Op vakantie gaan in Nederland was duur in de maand augustus, maar de mensen gingen toch. Het gevolg is dat de inflatie vorige maand verder is gestegen.

De Nederlandse inflatie is in augustus uitgekomen op 2,4 procent, een vol procentpunt boven de geldontwaarding in juli. Vooral prijsstijgingen van pakketreizen naar het buitenland en verblijven in bungalowparken waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanzienlijk duurder dan vorig jaar.

Dat is ook niet zo gek, want toen zaten we midden in de coronapandemie en durfden veel mensen niet op vakantie te gaan. In 2020 was het prijspeil volgens de statistici zo laag dat de vergelijking met een reservering van een bungalow of een plek voor de caravan nu al snel hoog uitvalt.

Pakketreizen waren vorige maand 16,4 procent duurder dan in augustus 2020, een trip naar een vakantiepark was 12 procent prijziger. Beide waren in juli nog gedaald. Vanwege de weer strengere coronamaatregelen en de heropleving van het virus in die maand was er toen minder vraag naar vakanties dan verwacht.

Voedsel en vervoer ook duurder

Het zijn echter niet alleen de vakanties, ook de prijs van voedsel droeg bij aan de inflatie. Dat was gemiddeld 0,2 procent duurder, terwijl ook dat in juli goedkoper was dan in juni. Met name aardappelen, vlees en fruit werden duurder. Verder waren Nederlanders ook meer geld kwijt aan vervoer en de horeca.

Het CBS berekent de inflatie volgens een geharmoniseerde Europese methode, die ook door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gebruikt. Volgens die grondslag kwam de inflatie in augustus uit op 2,7 procent, waarmee Nederland nog steeds lager scoort dan het Europees gemiddelde van 3 procent.

De stijging van de consumentenprijzen voor goederen en diensten zorgt er wel voor dat wereldwijd ondernemers en beleggers zich zorgen maken over signalen van een mogelijke inflatiegolf.

Lees ook:

Inflatie eurozone stijgt naar hoogste niveau sinds 2011

De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar 3 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds eind 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden