Vakantiehuis

Vakantiehuis kopen? De prijzen stijgen, de opbrengsten zijn onzeker

Nederland, Kijkduin, 19 april 2021. Vakantiehuisjes op  het strand van ijkduin.Foto ANP, copyright Roel Visser. Nederland, Kijkduin, 19 april 2021. Vakantiehuisjes op  het strand van Kijkduin.Foto ANP, copyright Roel Visser. Beeld Hollandse Hoogte / Roel Visser
Nederland, Kijkduin, 19 april 2021. Vakantiehuisjes op het strand van ijkduin.Foto ANP, copyright Roel Visser. Nederland, Kijkduin, 19 april 2021. Vakantiehuisjes op het strand van Kijkduin.Foto ANP, copyright Roel Visser.Beeld Hollandse Hoogte / Roel Visser

Ook de markt voor vakantiehuizen dreigt oververhit te raken. De aankoop van zo’n woning is geen al te zekere belegging.

Is dat nu verstandig, je geld steken in een vakantiewoning? Veel mensen denken van wel, want in coronajaar 2020 werden er bijna 7400 vakantiehuizen verkocht: dat is ruim 70 procent meer dan een jaar eerder. Ook de prijzen stegen fors, met zo’n 14 procent. Financieel adviseurs waarschuwen echter dat je met beleggen in een recreatiewoning van een koude kermis kunt thuiskomen.

De cijfers komen uit een rapport dat makelaarsvereniging NVM woensdag publiceerde. De zoektocht naar rendement stuwt de markt op, geeft de NVM zelf als eerste verklaring voor de populariteit van vakantiehuizen. Veel kopers steken hun geld in zo’n huis in de verwachting dat dat al snel inkomsten oplevert.

Daar komt de lage rente nog bij: die maakt een woningaankoop extra aantrekkelijk. Vanwege de druk op de markt voor reguliere woningen dient zo’n vakantiehuis ook steeds vaker gewoon als onderkomen, stelt de NVM, al dan niet tijdelijk. Daar kwam corona nog bovenop: mensen zoeken ‘rust en ruimte in eigen land’.

Niemand wil de boot missen

Zo dol als op de reguliere woningmarkt is het nog niet, maar een vakantiehuis kostte in 2020 gemiddeld 172.000, toch al 20.000 euro meer dan in 2019. Ook bieden boven de vraagprijs komt steeds vaker voor: bij 14 procent van de verkochte woningen gebeurde dat – nog lang niet de 60 procent op de reguliere woningmarkt, maar wel een verdubbeling ten opzichte van 2019.

Snel rijk worden dankzij een recreatiewoning? Reken er niet op, waarschuwt directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep, een grote intermediair op het gebied van hypotheken. Hij begrijpt de trend wel: spaargeld levert niets op en alternatieven zijn er nauwelijks, dus lijkt het slim om geld in een vakantiehuis te steken. “Er dreigt nu dezelfde sfeer te ontstaan als toen particulieren begonnen te beleggen in aandelen: niemand wil de boot missen.”

Een bungalowpark met vakantiehuisjes in Zeeuws-Vlaanderen.  Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Een bungalowpark met vakantiehuisjes in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

En ja, de rendementen die aspirant-kopers worden voorgespiegeld, zijn riant: de huurinkomsten kunnen de financieringskosten met wel 12 of 13 procent overstijgen. “In theorie dan”, zegt Meijer. “Als je erin slaagt je huis alle weken die je er zelf niet bent, te verhuren.”

Naar Londen in plaats van naar Elburg

Daar beginnen meteen de onzekerheden. In coronatijd zijn de huurprijzen van vakantiewoningen in Nederland fors gestegen en vanwege alle onduidelijkheid over vakantie in het buitenland is de bezettingsgraad hoog. Maar dat gaat veranderen. “Straks kunnen mensen weer voor een weekend naar Londen in plaats van naar een vakantiepark bij, laten we zeggen, Elburg.”

Op overloop van huizenzoekers die op de reguliere markt niets kunnen vinden, valt al helemaal niet te rekenen. “Permanente bewoning van een vakantiehuis mag niet eens.”

Op A-locaties zal een huis ook over tien jaar nog wel te verhuren zijn, stelt Meijer, “maar wat gebeurt er met je huurinkomsten als je woning niet op zo’n locatie ligt? En wat gebeurt er met de waarde van het huis? Zie er maar eens van af te komen tegen de tijd dat sparen wel weer gaat lonen.”

Doe het alleen, zo vat Meijer zijn advies samen aan aspirant-kopers van een vakantiehuis, “als dat kan met geld dat je langjarig kunt missen”. En, voegt hij eraan toe, “laat niet het rendement de doorslag geven bij de beslissing, maar ga na hoeveel plezier je eraan denkt te beleven.”

Wie toch eigenaar van een vakantiehuis wil worden, heeft trouwens niet veel keus meer, blijkt uit het NVM-rapport. Begin 2020 stonden er 1900 te koop, op 1 januari van dit jaar waren dat er nog maar 800 – in heel Zeeland zelfs maar 63. Daar liggen de prijzen ook veruit het hoogst: gemiddeld bijna zes ton.

Lees ook:

Een huisje voor de zomervakantie is duur - en wordt nóg duurder

Wie zekerheid wil voor de zomer, kiest voor een vakantiehuis in Nederland. Dat wordt steeds duurder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden