Werkloosheid

UWV: Geen grote banenkrimp in het verschiet

Een medewerker van de schoonmaakafdeling tijdens haar nachtdienst in het Westeinde Ziekenhuis. Het UWV denkt dat het aantal banen in de schoonmaaksector dit jaar zal afnemen. Beeld ANP
Een medewerker van de schoonmaakafdeling tijdens haar nachtdienst in het Westeinde Ziekenhuis. Het UWV denkt dat het aantal banen in de schoonmaaksector dit jaar zal afnemen.Beeld ANP

Ondanks de invloed van de lockdowns op de Nederlandse economie is de werkloosheid maar relatief weinig gestegen.

Ruim 60 procent van de werknemers die tussen maart en oktober 2020 hun baan verloren, vond binnen een half jaar weer werk, blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. Dat geldt ook voor de mensen die werkten in sectoren die hard werden geraakt door de coronacrisis, zoals horeca, sport, recreatie en cultuur.

Het UWV verwacht dat het aantal banen niet drastisch zal verminderen als het kabinet stopt met het verlenen van coronasteun aan bedrijven. De instantie denkt dat de arbeidsmarkt zich vrij snel zal herstellen. Bij de gespecialiseerde zakelijke dienstverlening is dat herstel al zichtbaar.

In sector cultuur, sport en recreatie daalt het aantal banen dit jaar nog wel

Het herstel van de arbeidsmarkt is volgens het UWV waarschijnlijk voor het eerst te zien in een stijging van het aantal gewerkte uren. Dat zal dit jaar waarschijnlijk weer met 2 procent oplopen, na een afname van 3,4 procent in 2020. Het UWV voorziet voor dit jaar een lichte daling van het aantal banen (met 0,1 procent tot ongeveer 10,7 miljoen banen) en in 2022 een stijging van 1,3 procent (naar 10,8 miljoen).

In de sector cultuur, sport en recreatie daalt het aantal banen dit jaar waarschijnlijk nog wel: met 4,3 procent. Ook bij schoonmaakbedrijven, met 3,3 procent, en in de horeca, met 1,5 procent, neemt het aantal banen af. Een uitzondering is de uitzendbranche. Die groeit dit jaar wel: met 2,4 procent, denkt het UWV.

Lees ook:

Werkloosheid in Nederland gaat op papier hard omlaag

De werkloosheid in Nederland gaat hard omlaag. Dat komt door de staatssteun, maar ook doordat de groep die niet eens probeert werk te vinden – en daardoor niet meetelt in de cijfers – blijft groeien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden