Rekenfouten

UWV gaf 1200 mensen per abuis dubbele uitkering

Uitvoeringsorganisatie UWV, locatie Delflandlaan.  Beeld ANP
Uitvoeringsorganisatie UWV, locatie Delflandlaan.Beeld ANP

Uitvoeringsorganisatie UWV heeft vorig jaar ongeveer 1200 mensen per ongeluk een te hoge uitkering verschaft. De ontvangers hoeven het te veel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt UWV.

Circa 1200 mensen die een werkloosheidsuitkering ontvangen, hebben een te hoog bedrag uitgekeerd gekregen. Ze kwamen ook in aanmerking voor een ziektewetuitkering (ZW) of een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (Wazo), die in mindering behoort te worden gebracht op de WW-uitkering. Uit een steekproefsgewijs onderzoek blijkt nu dat dat niet altijd is gebeurd.

Wanneer het ‘redelijkerwijs duidelijk’ kan zijn voor de ontvanger dat er sprake is van een te hoge uitkering, vordert UWV het te veel ontvangen bedrag normaal gesproken terug. “Omdat samenloop van verschillende uitkeringen complex kan zijn, is dat hier lastig vast te stellen”, schrijft UWV. In totaal is er ongeveer 2,2 miljoen euro te veel uitbetaald.

Geen adequaat antwoord

Sommige mensen die het te veel ontvangen geld hebben gemeld, kregen geen adequaat antwoord. “Deze mensen valt dus niets te verwijten,” aldus UWV. “Bovendien kan de impact op cliënten groot zijn vanwege fiscale consequenties en de mogelijke gevolgen voor zorg- en huurtoeslag. Daarbij ligt de periode waarin mogelijk te veel uitkering is ontvangen in het verleden. Om deze redenen heeft UWV besloten niet over te gaan tot terugvordering.”

UWV-bestuurder Guus van Weelden is blij dat UWV niet hoeft over te gaan tot terugvordering. “Wanneer we een fout maken, is er gelukkig steeds meer ruimte om bij het oplossen daarvan de mens centraal te zetten en niet alleen de regels. Zeker als UWV niet adequaat heeft gehandeld.” Sinds begin dit jaar voert UWV extra controles uit om fouten als deze in de toekomst te voorkomen.

Informatie achtergehouden

UWV betaalt vaker een te hoge uitkering. Dat kan leiden tot terugvorderingen, en dat gebeurt tienduizenden keren per jaar. Bij fraude eist UWV uiteraard het te veel uitbetaalde geld terug. In ongeveer 5 procent van de gevallen betreft het een overtreding van de inlichtingenplicht: dan is er informatie achtergehouden of verkeerd verstrekt.

In de eerste acht maanden van 2020 was er sprake van 88.431 nieuwe terugvorderingen, liet minister van sociale zaken Wouter Koolmees vorig jaar weten in een antwoord op Kamervragen. De meeste daarvan hadden betrekking op een WW-uitkering. Slechts bij een klein deel (minder dan 1 procent) ging het om een bedrag van meer dan 20.000 euro. Ruim 95 procent betrof een terugvordering van minder dan 5000 euro.

De grootste uitstaande vordering vorig jaar betrof ruim 317.000 euro. Dat was een fraudezaak. Hoe dit extreem hoge bedrag onopgemerkt kon blijven bij het UWV, wil de organisatie niet toelichten. “Op individuele zaken gaan wij niet in.”

Lees ook:

Volgens Fred trapt het UWV na, ook al lig je op de grond

Fred kan niet geloven dat het UWV niet de moeite neemt om naar hun verhaal te luisteren op een menselijke manier. Dat het via brieven en rechtszaken moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden