Vertraging

Uw online-cadeautje komt in december waarschijnlijk te laat aan

Pakketjes liggen klaar voor verzending in het pakkettensorteercentrum van post- en pakketbezorger PostNL in Sassenheim. Het is nu een van de drukste periodes van het jaar.  Beeld ANP
Pakketjes liggen klaar voor verzending in het pakkettensorteercentrum van post- en pakketbezorger PostNL in Sassenheim. Het is nu een van de drukste periodes van het jaar.Beeld ANP

December wordt de drukste maand ooit voor webwinkels en pakketbezorgers. ABN Amro voorspelt forse vertraging.

Ingrid Weel

De coronacrisis zal in december tot recorddrukte leiden bij webwinkels en pakketbezorgers. Zo is de verwachting dat consumenten vanaf half november tot eind dit jaar 75 procent meer online besteden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit transactiedata van ABN Amro.

De periode rond Black Friday, Sinterklaas en Kerst is doorgaans al de drukste tijd van het jaar, maar valt nu óók samen met de gedeeltelijke lockdown. Het gevolg: extreme drukte. De online bestedingen kwamen al in oktober in de buurt van de piek rond Sinterklaas in 2019.

Bezorgmoment verder in de toekomst

Gezien de hausse aan online-bestellingen is het de vraag of pakketjes voor Sinterklaas en Kerst op tijd aankomen. Zo lijkt de maximale capaciteit volgens ABN Amro bij een aantal logistieke bedrijven al half november te zijn bereikt. Veel webwinkels en pakketbezorgers bereiden zich voor door extra personeel - vooral afkomstig uit de horeca en de evenementenbranche - in te zetten.

De pakkettenmarkt probeert al met algoritmes te voorspellen wanneer mensen thuis zijn en sorteersystemen te vernieuwen, zodat nauwkeuriger kan worden gepland. “Ook kunnen consumenten worden gestimuleerd pakketten zelf af te halen of een bezorgmoment te kiezen dat verder in de toekomst ligt”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Transport en logistiek van ABN Amro.

Webwinkels en pakketbezorgers proberen daarbij ook de piek in de weken voor Sinterklaas minder hoog te maken door het gedrag van consumenten te beïnvloeden. Dit doen zij door consumenten op te roepen eerder te bestellen, en door kortingen en marketingcampagnes slim te plannen.

Toch lijkt het er volgens ABN Amro op dat niet alle logistieke bedrijven de enorme hoeveelheid pakketten tijdig kunnen verwerken. Swart: “Consumenten doen er goed aan zo vroeg mogelijk te bestellen of bij lokale winkeliers die in de directe omgeving bezorgen.”

Lees ook:

Het gaat vaker fout dan goed bij koeriersbedrijven

Bij de grote postbedrijven, zoals PostNL, DHL, DPD en GLS, is veel mis, ziet de Inspectie SZW. Zo rijden er uitkeringsgerechtigden in bezorgbusjes rond, voeren chauffeurs zonder geldige verblijfspapieren het werk uit en worden fictieve ondernemingen ingezet om geld weg te sluizen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden