Wetsvoorstel

Unilever is nu Brits, maar voor hoelang?

Het hoofdkantoor van Unilever in het centrum van Londen.  Beeld Reuters
Het hoofdkantoor van Unilever in het centrum van Londen.Beeld Reuters

Unilever is zondag volledig Brits, voor het eerst in zijn negentigjarig bestaan. Unilever loopt daarmee wel een risico. Als de Tweede Kamer een wetsvoorstel van GroenLinks aanneemt, moeten Unilevers aandeelhouders na de verhuizing mogelijk een kapitaal overmaken aan de Nederlandse staat. Maar ook als dat gebeurt, maakt Unilever zijn keuze voor het Verenigd Koninkrijk niet ongedaan, meldt het concern.

Unilever wil al lang van zijn dubbele, Brits-Nederlandse, nationaliteit af en koos onder voormalig topman Paul Polman voor de Nederlandse - en voor een hoofdkantoor in Rotterdam. Het bedrijf ging er daarbij vanuit dat Nederland de dividendbelasting zou afschaffen - het Verenigd Koninkrijk kent die belasting niet. Britse aandeelhouders van Unilever stemden echter tegen de keuze voor Rotterdam. Daarop ging ook de afschaffing van de dividendbelasting van tafel. De Unilever-top koos vervolgens voor de Britse nationaliteit, wat door Unilevers aandeelhouders werd goedgekeurd. Ook het Britse Hooggerechtshof stemde met de keuze in.

Na Unilevers keuze voor Londen kwam de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks met een wetsvoorstel: zij wil een naheffing opleggen aan aandeelhouders van bedrijven die Nederland verruilen voor een land zonder dividendbelasting. Zo’n naheffing zou in het geval van Unilever mogelijk kunnen oplopen tot elf miljard euro. In augustus liet de Unilever-top nog weten niet naar Londen te verhuizen als die heffing er zou komen. Volgens Unilever is het wetsvoorstel strijdig met Europese regelgeving en met handelsverdragen. In kringen van fiscalisten is het voorstel omstreden. Unilever meldt dat de keuze voor de Britse nationaliteit nu definitief is, ook als de Tweede Kamer het voorstel van GroenLinks aanneemt. 

Pikant is dat er uitgerekend maandag een hoorzitting is, waarin Kamerleden een aantal experts vraagt om hun mening over het wetsvoorstel. Een deel van de Kamer, mogelijk een groot deel, is geneigd het wetsvoorstel van GroenLinks te steunen. 

Correctie maandag 30 november

In tegenstelling tot wat zondag op de website gepubliceerd werd, is de keuze van Unilever voor de Britse nationaliteit definitief. Ook als de Tweede Kamer een wetsvoorstel van GroenLinks aanneemt en aandeelhouders van Unilever een naheffing zullen ontvangen, houdt Unilever aan zijn keuze vast.

Lees ook:

Raad van State noemt wet die Unilever in Nederland moet houden ‘niet verantwoord’

Het is ‘niet verantwoord’ om de spoedwet die ervoor moet zorgen dat Unilever in Nederland blijft in te voeren, oordeelt de Raad van State. Maar initiatiefnemer Bart Snels (GroenLinks) heeft goede hoop dat de wet het toch haalt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden