Corona en brexit

Unilever en Nestlé waarschuwen de Britten: er dreigt een tekort aan voedsel

Flessen olijfolie in de schappen van een winkel in Italië. Het Verenigd Koninkrijk vreest daar een tekort aan te hebben na 1 januari.Beeld ANP

Door de coronapandemie en de vraag naar producten voor Kerst is krapte ontstaan in Britse opslagmagazijnen, waardoor een tekort aan voedsel dreigt. 

Voedselproducenten zoals het Britse Unilever en het Zwitserse Nestlé en voedselbrancheverenigingen waarschuwen voor een voedseltekort in het Verenigd Koninkrijk. Ze vrezen dat de voedselvoorzieningsketen zijn piek heeft bereikt en zeggen dat het verdere verstoringen niet aankan.

Daarnaast verlopen de handelsgesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese Unie, waarvandaan het land veel voedselproducten krijgt, nog altijd moeizaam. Het Verenigd Koninkrijk produceert zelf ruim de helft van het voedsel dat het consumeert. Er wordt gevreesd voor tekorten aan bepaalde producten die in de EU gemaakt worden, zoals tomaten in blik, olijfolie en babyvoeding. Zelfs met een brexitdeal zullen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen stijgen, verwacht de Britse voedselindustrie.

Unilever en Nestlé zeggen dat ze voorraden aan het aanleggen zijn, maar dat magazijnen overvol zitten. Unilever zegt geen gebruik meer te kunnen maken van het doorschuiven van voorraden zoals aan het begin van de virusuitbraak. Ook Nestlé zegt dat het op peil houden van de voorraden prioriteit heeft nu de gesprekken tussen Brussel en Londen nog niet veel opschieten.

Zorgelijke ophoping van containers in Felixstowe

Unilever wil dat ‘overheden aan beide kanten’ alles doen wat nodig is om havens en wegen open te houden voor ‘soepele en consistente’ aanvoerroutes. Logistieke bedrijven huren al extra personeel in om de toename in de vraag voor verwerking en opslag van producten aan te kunnen.

De Britse branchevereniging Food and Drink Federation maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, vanwege een tekort aan veilige opslagmogelijkheden voor voedsel. De organisatie wijst verder op de al zorgelijke ophoping van containers in Felixstowe, de belangrijkste Britse vrachthaven, en de gevolgen daarvan voor de distributie van voedsel. De vereniging denkt niet dat het eten in het Verenigd Koninkrijk opraakt, maar wel dat er ‘sporadische tekort’ zal zijn van bepaalde producten en merken.

Onderhandelingen in persoon

De Britse overheid zegt samen te werken met de voedselindustrie om de voorraden op peil te houden zijn. De onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden dit weekend in Londen hervat. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn teamleden reizen vrijdagavond naar de Britse hoofdstad. Er is nog maar weinig tijd en onderhandelingen in persoon worden onontbeerlijk geacht om te kunnen slagen. 

In Londen treft Barnier zijn Britse evenknie David Frost en zijn team. De drie hoofdthema’s waarover nog geen overeenstemming is bereikt zijn visserij, concurrentieregels en het toezicht op de afspraken. De lidstaten hebben de Europese Commissie dringend gevraagd een noodplan te presenteren in geval de onderhandelingen klappen. Bij een ‘no-deal’-situatie dreigt chaos aan de grenzen en een verstoring van de handel tussen EU en VK.  

Lees ook: 

Handel met het VK na brexit betekent vooral veel extra formaliteiten

‘Geen documenten, geen transport!’ Dat is de belangrijkste les van een spoedcursus douaneregels voor ondernemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden