Werkgelegenheid

Uitzendbureau Randstad boekt hogere omzet dan voor corona, maar beleggers zijn niet tevreden

Medewerkers van uitzendbureau Randstad hebben het druk deze zomer. Beeld ANP, Lex van Lieshout
Medewerkers van uitzendbureau Randstad hebben het druk deze zomer.Beeld ANP, Lex van Lieshout

Er is weer veel vraag naar personeel, en dat betekent dat uitzendbureau Randstad goede zaken doet. Toch daalde de waarde van de aandelen.

In Nederland is het voor werkgevers in onder meer de zorg, het onderwijs en in de horeca al tijden moeilijk om personeel te vinden. “De situatie wordt elke maand nijpender”, stelde Randstad-topman Jacques van den Broek dinsdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers vast. Om werkzoekenden aan een baan te kunnen helpen, heeft Randstad in het tweede kwartaal wereldwijd 2400 nieuwe medewerkers aangenomen. In het eerste kwartaal waren dat er ook al duizend.

Er is dus werk genoeg. Het probleem is dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Daardoor is al langere tijd sprake van schaarste in een aantal sectoren, zoals de zorg en de techniek. “De schaarste is op korte termijn goed nieuws voor mensen, want ze kunnen aan het werk. Op de lange termijn moeten we aan de slag”, zegt Van den Broek. “Het tekort gaat zich niet vanzelf oplossen.”

Hij vindt dat uitzenders, gemeenten en het UWV hun data naast elkaar moeten leggen. Daarmee kan een beter beeld ontstaan van waar de vraag zit en waar het aanbod. Vervolgens moeten werkzoekenden individuele begeleiding krijgen. De komende jaren zijn er ook meer mensen nodig voor de verduurzaming en digitalisering van de economie. Daarom moeten werknemers sneller en pragmatischer worden omgeschoold, vindt de topman van Randstad.

Kantoorbanen verdwijnen

Op de langere termijn moeten opleidingen beter aansluiten op de vraag. Van den Broek: “We zien dat 20 procent van de kinderen aan een opleiding begint waarvan je zegt: ‘dat is niet zo handig’.” Hij waarschuwt hbo- en universitair-opgeleiden. Want het zijn lang niet alleen praktisch opgeleiden die zich zullen moeten omscholen. Er gaan de komende jaren ook veel kantoorbanen verdwijnen, zo denkt Van den Broek.

De krapte op de arbeidsmarkt zal het uitzendconcern geen pijn gaan doen, zegt hij. “Wij maken passend wat niet passend is en zijn onderdeel van de oplossing.” Randstad boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van ruim 6 miljard euro, 3 procent meer dan in dezelfde periode in 2019 – vergelijken met de cijfers van 2020 is vanwege corona niet zinnig. Er was door de meeste analisten nog niet op gerekend dat het uitzendbureau nu al hogere resultaten zou halen dan in de periode voor corona.

In Nederland boekte Randstad een groei van 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. In de Verenigde Staten groeide de omzet met 1 procent. Groei is goed nieuws, maar toch vielen volgens analisten de cijfers over de Amerikaanse markt tegen, vooral gezien het sterke herstel van de economie aldaar. Mede daardoor behoorde Randstad dinsdag tot de grootste dalers in de Amsterdamse AEX-index.

Meer tegenvallers

Ook de omzetdaling in de belangrijke Franse markt van 5 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019 was een tegenvaller. Volgens Van den Broek komt dat doordat de grote autosector in het land kampt met het wereldwijde chiptekort. Daardoor lag de productie in sommige fabrieken af en toe helemaal stil. Ook in België en Spanje bleef de omzet daarom achter.

Randstad wijst erop dat het wel aan marktaandeel heeft gewonnen in Frankrijk, net als in Nederland en de Verenigde Staten. Het resulteerde onder de streep in een nettowinst van 176 miljoen euro, tegen een verlies van 57 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. De uitzender rekent in het derde kwartaal ook op een omzetgroei van 3 procent vergeleken met 2019. “De trends van begin juli wijzen op een aanhoudend positief momentum”, schrijft het bedrijf in een toelichting op de cijferupdate.

Lees ook:

Uitzendbranche herstelt opmerkelijk snel

Uitzendkrachten zitten bij reorganisaties als eerste op de schopstoel, zo bleek in maart. Maar door de aard van de coronacrisis vinden ze ook weer snel een baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden