Vermogen

Uitvaartverzekeraar Yarden opnieuw in nood, overnamegesprekken met Dela herstart

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan uitvaartcentrum Rijnhof in Leiden. Hij spreekt daar met medewerkers van de uitvaartbranche over de impact van de coronacrisis op hun werk.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan uitvaartcentrum Rijnhof in Leiden. Hij spreekt daar met medewerkers van de uitvaartbranche over de impact van de coronacrisis op hun werk.Beeld ANP

Yarden heeft begin dit jaar een herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank omdat de uitvaartverzekeraar niet over de wettelijk vereiste buffers beschikt. Een overname door Dela hangt in de lucht.

Uitvaartverzekeraar Yarden zit opnieuw in financiële nood. Uit het jaarverslag blijkt dat de Almeerse verzekeraar, met zo’n 1 miljoen polishouders, niet meer genoeg vermogen beheert om aan de wettelijke minimumeisen te voldoen. In een poging die klanten ‘te beschermen’ is Yarden hard in zijn personeelsbestand gaan snijden. Ook stopt de verzekeraar voorlopig met het verkopen van nieuwe verzekeringen omdat ze ‘geen langetermijnperspectief meer kan bieden aan nieuwe polishouders’.

Huidige polishouders hoeven niet te vrezen voor hun verzekeringsvoorwaarden, zegt woordvoerder Peter de Groot. Er is voor hen voorlopig genoeg in kas om uit te keren. “We praten hier slechts over buffers, die volgens de wet niet groot genoeg zijn.” Op 4 januari heeft Yarden een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank, die zich daar momenteel over buigt.

Uitvaartkosten bleven stijgen

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in de problemen zit. Ook in 2019 was het genoodzaakt tot een herstelplan, nadat Yarden zich had verslikt in de zogeheten naturapolissen die ze aan zo’n 390.000 klanten verkocht had. Door het kopen van een naturapolis zouden deze mensen alle kosten voor de uitvaart vergoed krijgen, maar dat bleek achteraf te duur voor Yarden: uitvaartkosten bleven stijgen, terwijl het vermogen van de verzekeraar niet hard genoeg meegroeide om dat op te vangen.

De hoop was vorig jaar uiteindelijk gevestigd op een overname door branchegenoot Dela, maar dat ging door problemen met diezelfde naturapolissen niet door. Yarden had die polissen versoberd om niet failliet te gaan, en het was even onduidelijk of dat wettelijk door de beugel kon. Dela meldde in september vorig jaar dat het misschien nog jaren duurt voordat daar duidelijkheid over komt, en besloot die ‘onzekere ontwikkeling’ niet af te wachten. Dat Dela zich terugtrok was niet in de laatste plaats jammer omdat er een forse kapitaalinjectie met de overname gemoeid zou zijn.

Inmiddels is de juridische onzekerheid waardoor Dela vorige zomer afhaakte de wereld uit: in december oordeelde het gerechtshof dat de versobering van de polissen wettelijk te billijken was. Inmiddels zijn de gesprekken over een overname ook weer op gang gekomen, bevestigt De Groot van Yarden.

Lage rentestanden werken desastreus door

Dat Yarden nu opnieuw in zwaar weer zit, komt dit keer niet door stijgende uitvaartkosten. Het is vooral de lage rente, waar alle verzekeraars en pensioenfondsen last van hebben. Aan de hand van de rente rekenen zij uit hoeveel vermogen er nodig is voor een gezonde buffer, zegt De Groot. Lage rentestanden werken vooral desastreus door in verzekeringen met extra lange looptijden, zoals bij een uitvaartverzekeraar.

Met name daardoor is Yardens solvabiliteitsratio, een graadmeter voor de financiële gezondheid, in één jaar gedaald van 119 procent naar 87 procent eind 2020. Dat is dus fors onder het minimum van 100 procent. Maar volgens De Groot is dat geen reden voor acute paniek. Dat zou volgens hem ook blijken uit het feit dat Yarden ruim de tijd krijgt voor het beantwoorden van de vragen die ze van DNB terugkreeg op het herstelplan van januari. “Eigenlijk was de deadline voor het beantwoorden daarvan 4 mei, maar die is uitgesteld naar 4 augustus.” Dat zegt volgens hem dat ook de toezichthouder geen directe problemen verwacht met uitkeringen.

Lees ook:

Een uitvaart is relatief duur in Nederland (maar vergeleken met Japan nog altijd een koopje)

De kosten van een uitvaart verschillen wereldwijd enorm: van 580 euro in Mexico tot 19.200 euro in Japan. Nederland behoort tot de duurdere landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden