NieuwsUitvaartverzekering
Uitvaartbedrijf Yarden is in financiële nood, en dat merkt de klant in zijn portemonnee
Honderdduizenden klanten van uitvaartbedrijf Yarden moeten meer premie gaan betalen om de uitvaart te krijgen die ze voor ogen hebben. Doen ze dat niet, dan zullen nabestaanden extra geld neer moeten leggen voor een volgwagen, kist of stukje cake bij de koffie. De premiestijging is het gevolg van de wankele financiële situatie waarin Yarden verkeert.
Yarden kreeg eerder dit jaar al een tik op de vingers van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verzekeraar en uitvaartverzorger heeft te weinig financiële buffers, maande DNB toen. Waar een gezonde verzekeraar een solvabiliteitsratio heeft van 100 procent, tikte Yarden eind 2018 net de 26 procent aan. Zorg dat de zaken op orde zijn, luidde dan ook de opdracht van DNB. Directeur Ron Bavelaar erkende in april tegenover het Financieeele Dagblad dat Yardens buffers onder druk stonden, maar hield vol dat dit geen gevolgen had voor polishouders. Hun uitvaart zou zonder extra kosten geregeld worden.
Brief van de directeur
De scheidend directeur moet inmiddels op zijn woorden terug komen. Het uitvaartbedrijf heeft bijna 400.000 van de in totaal één miljoen polishouders een brief gestuurd met de mededeling dat kostenstijgingen vanaf 1 januari 2020 voor hun rekening zijn. ‘Deze kostenstijgingen voor diensten en producten worden in ieder geval veroorzaakt door inflatie. Daarnaast is het mogelijk dat de kosten door andere oorzaken sterker stijgen dan de inflatie, bijvoorbeeld als Yarden bepaalde inkoopvoordelen verliest’, schrijft het bedrijf in een statement.
De basis van de financiële problemen ligt bijna twintig jaar geleden. In 2001 gaat de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding op in Yarden. Die verzekeraar biedt zijn polishouder een zogeheten naturapolis aan. Komt iemand te overlijden, dan krijgt hij geen geldbedrag uitgekeerd, maar worden alle kosten voor bijvoorbeeld een volgwagen, kist, cake en zaal gedekt. Verzekerden hoeven slechts tot hun 65ste premie te betalen. Extra kosten worden gedekt door beleggingsopbrengsten van de verzekeraar.
Cake is niet meer inbegrepen
Tijden veranderen. De uitvaartkosten stijgen, de opbrengsten uit beleggingen lopen terug door de dalende rente. Yarden besluit eerst de polis te versoberen. Cake of koek is niet meer inbegrepen. En ook aan het aantal dragers van een kist komt een maximum. Krap zes jaar na de fusie zet Yarden de versobering door, de naturaverzekering wordt omgezet in een sommenpolis. Met andere woorden: geen pakket aan vergoedingen meer, maar een vast bedrag dat wordt uitgekeerd. Het komt het uitvaartbedrijf op flinke kritiek te staan. Duizenden klanten trekken aan de bel. Zij krijgen rond de 3800 euro uitgekeerd, terwijl een gemiddelde uitvaart zo’n 7000 euro kost.
Die handelwijze, zegt Yarden nu tegen het Financieeele Dagblad, was niet juist. De verzekeraar en uitvaartverzorger draaide het besluit terug. Het gevolg was wel dat alle extra uitvaartkosten voor Yardens rekening waren. Dat kan met de magere buffers niet meer, zegt DNB nu dus.
Lees ook:
Als niemand zich meldt, houden verzekeraars het geld voor de uitvaart in eigen zak
Nabestaanden weten vaak niet bij welke uitvaartverzekeraar ze aan moeten kloppen. Veel geld wordt nooit uitgekeerd.