Brexit

Uitstel van slacht voor tienduizenden Britse varkens door personeelstekort

Varkens op stal.  Beeld ANP, Lex van Lieshout
Varkens op stal.Beeld ANP, Lex van Lieshout

Britse slachterijen hebben te maken met grote personeelstekorten. Daardoor zitten 95.000 extra varkens vast op varkenshouderijen omdat ze niet geslacht kunnen worden.

ANP

Het probleem dat boeren hun varkens niet kwijt kunnen, kan nog verder worden vergroot door de tekorten aan CO2. Dat wordt gebruikt om de dieren in het slachthuis te bedwelmen. Varkenshouders zijn al bezig minder fokzeugen te bezwangeren om zo het aanbod te verkleinen, meldt de branchevereniging voor Britse vleesverwerkers.

De dieren worden nu uit nood ook gehuisvest in schuren en opslagruimtes voor bijvoorbeeld aardappelen, aldus de branchevereniging. De voorzitter spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden met de brexit, de coronapandemie en het CO2-tekort. Door de brexit zijn er minder buitenlandse werknemers in het Verenigd Koninkrijk die werken in slachterijen. Daar kwamen nog de reisbeperkingen door corona bovenop.

Als het CO2-tekort langer aanhoudt, kunnen er lege schappen in de winkels ontstaan. CO2 wordt ook gebruikt voor het bedwelmen van kippen. De levering van rundvlees en lamsvlees zal minder geraakt worden, maar omdat het gas ook bij het verpakken gebruikt wordt, kunnen die vleessoorten tot haast een week minder lang houdbaar worden.

Er is ook CO2 nodig voor het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs. De Britse onlinesupermarkt Ocado stopt de levering van diepvriesproducten omdat er geen droogijs meer was. Verder heeft ook de frisdrankindustrie behoefte aan CO2 voor het maken van prik. Volgens de branchevereniging van frisdrankbedrijven kijkt die sector naar alternatieve bronnen van CO2.

Het CO2-tekort is ontstaan door de sluiting van Britse kunstmestfabrieken vanwege de hoge gasprijzen. De koolstofdioxide is een bijproduct bij het maken van kunstmest. Door het stilleggen van de kunstmestfabrieken krijgt de Britse voedingsindustrie een extra klap. Ze had er de laatste tijd al moeite mee de schappen in supermarkten te vullen, maar dan vooral door tekorten aan personeel.

Lees ook:

Boris Johnson wil kleine energiebedrijven met overheidssteun overeind houden

Kleinere energiebedrijven komen in de problemen door stijgende prijzen en dalende gasvoorraden. Om die voorraden aan te vullen, verhoogt Noorwegen het komende jaar de gasleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden