Nieuws Belastingaftrek

Uber wil miljardenvoordeel creëren via Nederland

Uber rekent op een belastingaftrek van miljarden dollars vanaf het moment dat het technologiebedrijf winst begint te maken. De onderneming, die nu nog verlies draait, maakt daarvoor gebruik van het Nederlandse belastingregime.

Een en ander staat in de ‘kleine lettertjes’ in het bedrijfsverslag over het eerste kwartaal van het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Uber rekent zelf op een belastingaftrek in het buitenland van in totaal 6,1 miljard dollar. De Amerikaanse onderneming haalde in maart intellectueel eigendom weg bij een brievenbusfirma in Bermuda en bracht deze onder bij haar Nederlandse dochteronderneming. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalty’s, geldt hier een gunstig regime.

Uber verwacht niet direct kunnen profiteren van de belastingmeevaller, omdat het bedrijf momenteel nog miljarden dollars verlies lijdt. Uber stelt in een reactie dat het zich met het verschuiven van intellectueel eigendom aanpast aan een nieuw internationaal fiscaal klimaat. Een zegsman verwijst naar regels van de Oeso die belastingontwijking moeten tegengaan. Volgens de zegsman sluist Uber niet langer winst via Nederlandse brievenbusfirma’s door naar belastingparadijzen. 

Lees ook: 

Uber en consorten zijn deel van het verkeersprobleem, niet een deel van de oplossing

In de wetenschap was er tot nu toe geen consensus, maar na nieuw onderzoek in San Francisco lijkt nu wel zeker dat Uber en aanverwanten de verkeersdrukte in grote steden niet verminderen maar verergeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden