Beursgang

Twentse waterzuiveraar wil de wereldmarkt veroveren

Het Twentekanaal, sinds 2003 te vervuild om als drinkwaterreservoir te fungeren. Het Enschedese bedrijf NX Filtration denkt de benodigde zuiveringstechnologie te kunnen leveren. Beeld anp
Het Twentekanaal, sinds 2003 te vervuild om als drinkwaterreservoir te fungeren. Het Enschedese bedrijf NX Filtration denkt de benodigde zuiveringstechnologie te kunnen leveren.Beeld anp

Aan schoon water is behoefte, aan zuiveringstechniek dus ook. Dankzij een beursgang wil een Twents bedrijf die markt veroveren.

Een zekere bravoure kan Erik Roesink niet ontzegd worden. Nadat hij vrijdag met een slag op de gong de handel in aandelen van zijn bedrijf NX Filtration had ingeluid, liet hij zich toejuichen alsof hij zojuist een wereldrecord had gevestigd.

Met diezelfde bravoure liet hij een klein jaar geleden aan de pers zien waar het zijn bedrijf om te doen is. Water uit het Twentekanaal niet te drinken? “Zeker wel, kijk maar”, zei hij, en met een paar ferme slokken dronk hij een glas leeg met water dat hij net getapt had uit zijn eigen zuiveringsunit.

Waterzuivering, daar gaat het om bij NX Filtration, en het belang daarvan laat zich goed illustreren met de kwaliteit van het water uit het Twentekanaal. Dat fungeerde als drinkwaterreservoir voor Twente, tot 2003. In dat jaar kwamen er bij het blussen van een brand bij bandenfabriek Apollo Vredestein zoveel giftige stoffen in het kanaal terecht dat dat niet langer kon.

De technologie van NX Filtration kan soelaas bieden, wilde Roesink laten zien, veel beter en goedkoper dan de aanleg van een pijpleiding naar de IJssel, waar waterbedrijf Vitens vorig jaar tijdens de droge zomer op zinspeelde.

Dagelijks gebrek aan drinkwater

Roesink, deeltijdhoogleraar aan de Universiteit Twente, richtte zijn bedrijf in 2016 op. Het maakt gebruik van membraantechnologie: water wordt door membraanfilters gepompt, en zo worden virussen, bacteriën, medicijnresten en microplastics er in één keer uitgefilterd. In Indonesië zal op die manier binnenkort rivierwater gezuiverd worden en in Zweden water uit een meer, maar in Nederland heeft NX Filtration zijn product nog nauwelijks weten te verkopen.

Maar de markt is groot, denkt Roesink. Twee op de zeven mensen hebben dagelijks gebrek aan drinkwater, zo valt te lezen in de publicaties waarmee NX Filtration zich in de aanloop naar de beursgang aanprees bij beleggers, en twee derde van de wereldbevolking woont in 2025 in gebieden met waterproblematiek.

De financiële resultaten van NX Filtration zelf steken daar voorlopig mager bij af. Het bedrijf draait deels op het geld van een paar grote investeerders, zoals Infestos en Teslin. Het heeft 45 mensen in dienst, haalde in 2020 een omzet van 1,1 miljoen euro en kwam nog nooit uit de rode cijfers.

Nieuwe fabriek

Maar groei zit er wel in: in het eerste kwartaal van dit jaar boekte NX Filtration drie keer zoveel omzet als vorig jaar in diezelfde periode. Op de markt voor waterzuivering met membraantechnologie gaat wereldwijd nu zo’n 4 miljard euro om, zegt het bedrijf, en dat bedrag zal de komende jaren alleen maar groeien.

Om een stevige positie op die markt te veroveren is geld nodig, en dat hoopt NX Filtration met de beursgang op te halen. De introductieprijs van het aandeel is vastgesteld op 11 euro, het bedrijf wil 15 miljoen aandelen uitgeven, de opbrengst zou dus 165 miljoen euro moeten bedragen. Dat lijkt realistisch: rond lunchtijd op de dag van de beursgang lag de prijs van het aandeel exact op 11 euro.

Dat geld zal allereerst gestoken worden in een nieuwe fabriek. Het bedrijf zit nu op twee locaties in Enschede, waar 2500 modules per jaar worden geproduceerd. Dat aantal moet naar 80.000, is de bedoeling. Ook gaat er extra geld naar onderzoek en innovatie. Daarnaast wil het bedrijf groeien door overnames – ook daarvoor moet dankzij de beursgang geld beschikbaar komen.

Lees ook:

Zware metalen, bestrijdingsmiddelen, pfas; de kwaliteit van ons water is een tikkende tijdbom

Nederland scoort slecht in een vers rapport over de waterkwaliteit in de stroomgebieden van Europese rivieren. Door te veel uitstel dreigt Nederland de eigen doelen van de Kaderrichtlijn Water niet te halen, waarmee een nieuwe crisis zich aandient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden