Eerlijke tarieven

Tweetal freelancers eist bij rechter tienduizenden euro’s van DPG Media

DPG Media Beeld VTM
DPG MediaBeeld VTM

DPG Media betaalt freelancers ver onder de maat, zeggen twee journalisten. Met steun van beroepsvereniging NVJ dagen zij het mediaconcern voor de rechter. ‘Dit is een ultiem middel om te zorgen dat ze mensen fatsoenlijk vergoeden.’

Rufus Kain

Ongeveer 17 euro per uur krijgen Hans Teunissen (65) en Peter Nicolai (72) betaald. De een als redacteur bij De Gelderlander, de ander als fotograaf bij BN De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant. Veel te weinig, zegt het duo, dat extra geld eist van moederbedrijf DPG Media, tevens uitgever van Trouw.

“Dit is een ultiem middel om te zorgen dat ze mensen fatsoenlijk vergoeden”, zegt fotograaf Nicolai. Hij en Teunissen beroepen zich op de Wet auteurscontractenrecht uit 2015, die zegt dat auteursrechthebbenden een ‘billijke vergoeding’ moeten krijgen.

“Twee jaar geleden stapten een journalist en een fotograaf om dezelfde reden naar de rechter”, vertelt Otto Volgenant, advocaat in beide zaken. “Die oordeelde dat DPG te weinig had betaald. De woordprijs ging met terugwerkende kracht van 13 naar 21 cent, het fototarief van 42 naar 65 euro.” Een hoger beroep tegen die uitspraak loopt nog.

‘Het oordeel uit 2019 is nog te laag’

Als de rechtbank nu dezelfde conclusie bereikt, lopen de kosten voor DGP hoog op. Volgenant: “Bij Teunissen gaat het om 13.500 euro extra voor 365 artikelen, bij Nicolai om meer dan 3000 foto’s. Eigenlijk vinden wij het oordeel uit 2019 nog te laag. Het komt omgerekend uit op ongeveer 32,50 per uur, terwijl een freelancer volgens de NVJ zeker 60 per uur zou moeten verdienen.”

De NVJ is de Nederlandse Beroepsvereniging van Journalisten, die de dagers financieel steunt in de zaak. “Wij maken ons al jaren zorgen over de beloning voor freelancers, die bij regionale kranten nog veel lager is dan bij landelijke”, zegt NVJ-directeur Thomas Bruning. “Wij hebben geprobeerd namens onze leden te onderhandelen, maar DPG biedt veel minder dan wat wij redelijk vinden, en wilde het niet bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht oplossen.”

DPG Media behaalde in 2020 een recordwinst van 178 miljoen euro. Onlangs steeg het tarief voor freelancers die bureaudiensten draaien (bijvoorbeeld eindredacteuren) naar zo’n 22 euro per uur. Een nieuw fototarief van 55 euro per opdracht (niet per foto) wordt overwogen. Volgens DPG hebben de twee freelancers 30 jaar ‘naar tevredenheid’ gewerkt, ‘geen factuur betwist’ en billijke tarieven ontvangen.

Correctie 13-5: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het tarief voor freelancers zoals Hans Teunissen onlangs steeg naar zo'n 22 euro per uur. DPG liet in een reactie weten dat die verhoging alleen geldt voor freelancers die op de redactie werken, en dat Teunissen hier niet onder valt.

Lees ook:

Flexwerkers NRC Media ‘staken’ voor betere behandeling

Bij NRC Media verschenen gisteren veertig flexwerkers niet op het werk. Ze vragen om duidelijke perspectieven en eerlijke voorwaarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden