Groeimarkt

Tweedehandskleding-app Vinted neemt het Utrechtse United Wardrobe over

null Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Eerst groeien, dan winst maken. Dat is de strategie van Vinted, dat online tweedehandskleding verhandelt. Daarom neemt het nu United Wardrobe over.

Hanne Obbink

De handel in tweedehandskleding is in korte tijd big business geworden. Het Litouwse bedrijf Vinted begon ooit toen een van de oprichters bij een verhuizing opruiming hield in haar klerenkast. Dat was twaalf jaar geleden en nu wordt de waarde van het bedrijf geschat op meer dan 1 miljard euro. Nu neemt Vinted het Nederlandse United Wardrobe over, dat bijna net zo klein begon: het werd in 2013 opgezet door drie studenten vanuit een kraakpand in Utrecht.

Het bedrag dat met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt. De 35 mensen die nu bij United Wardrobe werken, komen in dienst van Vinted, de eigen merknaam verdwijnt. De vier miljoen gebruikers die United Wardrobe naar eigen zeggen heeft, kunnen met een simpele druk op een knop hun profiel naar Vinted overzetten.

Met de overname hoopt Vinted – sinds 2016 vanuit Vilnius geleid door de Nederlander Thomas Plantenga – een stap te zetten op weg naar het veroveren van nieuwe markten. Het bedrijf zegt nu dertig miljoen geregistreerde gebruikers te hebben in elf landen. Sinds een jaar is Vinted ook in Nederland actief. Onder meer dankzij intensieve reclame (‘draagt je ’t niet, verkoop ’t dan’) telt het hier nu een miljoen klanten.

Eerste prioriteit is groei

De markt voor tweedehandskleding is booming. Volgens onderzoeksbureau GlobalData zal er in 2024 wereldwijd 54 miljard euro in omgaan, tegen 24 miljard in 2019. Die groei is al in de cijfers van Vinted terug te zien. Vorig jaar verkochten de gebruikers van zijn site en app voor 1,3 miljard euro aan kleding, meer dan tweeënhalf keer zoveel als in 2018.

Maar winst levert dat Vinted nog niet op, want slechts een deel van dat bedrag, namelijk de fees per transactie, komt als omzet bij Vinted terecht. In 2018 was dat bijna 33 miljoen, niet genoeg om zwarte cijfers te schrijven. Sterker nog: het leidde tot een verlies van 42 miljoen. Ook nu maakt Vinted nog geen winst.

Dat heeft met de bedrijfsstrategie te maken: de eerste prioriteit is groei, en daarom wordt al het geld dat er binnenkomt in het bedrijf zelf gestoken. Dankzij kapitaalkrachtige investeerders zit Vinted voorlopig nog niet op zwart zaad. Die staken een jaar geleden nog 128 miljoen euro in het bedrijf.

Beperkte greep op kwaliteit

Die strategie valt wel te begrijpen, stelt Martijn Arets, deskundige op het gebied van de platformeconomie. “De marges in deze sector zijn klein”, zegt hij, “dus om serieus winst te boeken, moet je het hebben van massa, van schaal.” United Wardrobe had kennelijk niet het geld om de doorbraak naar de vereiste schaalgrootte te bereiken, Vinted wel. “En er is op deze markt maar plaats voor een paar grote spelers.”

Het grootste knelpunt voor bedrijven als Vinted, zegt Arets, hangt samen met de aard van de platformeconomie. “Het is iets anders dan e-commerce, verkopen via internet, zoals bijvoorbeeld Coolblue doet. Dat heeft eigen magazijnen en zorgt zelf voor verpakking en verzending. Platformbedrijven brengen slechts koper en verkoper met elkaar in contact, dus die hebben maar beperkte greep op de kwaliteit.”

Dat platformmodel heeft ook een andere kant, voegt Arets eraan toe. “Het zorgt ervoor dat je heel snel kunt groeien, omdat je zelf niet de spullen in huis hoeft te hebben die je aan jouw klanten aanbiedt.”

Lees ook:

Milieubewuste jongeren kopen hun kleren steeds vaker tweedehands

De markt in tweedehandskleding groeit snel. Met dank aan milieubewuste jongeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden