Handelsverdrag

Tweede Kamer wil af van het Mercosurverdrag van de EU

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand Beeld ANP
PvdD-Kamerlid Esther OuwehandBeeld ANP
Niels Markus

Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet zich terugtrekt uit het Mercosur-handelsverdrag met Zuid-Amerika. Ook coalitiepartij ChristenUnie steunde een motie van de Partij voor de Dieren om uit het akkoord te stappen.

De motie roept premier Rutte op om tijdens een Europese top dit jaar tegen het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met een aantal landen in Zuid-Amerika te stemmen. Het kabinet hoeft de motie niet uit te voeren, maar het zal veel gezichtsverlies lijden als het een verdrag ratificeert waar het parlement niet mee instemt.

De door PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand opgestelde motie neemt afstand van het verdrag, omdat de Europese voedselstandaarden eronder zouden komen te lijden en omdat het volgens haar leidt tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren. Ouwehand sprak na de stemming van een ‘historische doorbraak’. “Voor het eerst neemt de Tweede Kamer zo duidelijk stelling tegen een handelsverdrag.”

Extra pijnlijk voor het kabinet

Dat de ChristenUnie zich aansloot bij de tegenstemmers is extra pijnlijk voor het kabinet, al kon het geen verrassing zijn. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind kon in februari ternauwernood overgehaald worden om voor het Ceta-verdrag met Canada te stemmen met toezeggingen over extra controles. Toen zei hij al dat zijn partij tegen Mercosur zou stemmen, omdat Brazilië regenwoud kapt voor sojaproductie.

Tijdens het debat over Ceta bleek al dat handelsverdragen tegenwoordig in de Tweede Kamer in een kwaad daglicht staan. Alleen de coalitiepartijen waren voor dat akkoord. Ook de PvdA, tijdens het vorige kabinet nog pleitbezorger van Ceta, heeft tegenwoordig grote twijfels bij vrijhandelsverdragen.

Lees ook:

Misschien is er toch nog hoop voor het Ceta-verdrag

Mogelijk is er toch nog een muizengaatje voor het Ceta-verdrag. Nadat de PvdA in de Tweede Kamer tegen stemde, steunt de partij in de Eerste Kamer het handelsverdrag misschien wél.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden