Makelaardij

Tuchtrecht moet voor álle makelaars gaan gelden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Meer transparantie kan een eind maken aan de praktijk van de handjeklappende makelaars, stelt branchevereniging VBO.

De Consumentenbond vindt het ‘belachelijk’ en ‘schandalig’ dat makelaars handjeklap spelen bij de verkoop van huizen. Makelaarsvereniging VBO vindt dat makelaars die niet bij de brancheverenigingen NVM en VBO zijn aangesloten toch onder het tuchtrecht moeten vallen. Ook pleit de VBO voor meer transparantie over het verkoopproces van huizen.

De Consumentenbond heeft klachten gekregen van mensen die twijfels hadden bij de gang van zaken rond de koop van een huis. Maar veel zijn dat er niet geweest, zegt een woordvoerder. Dat komt, zegt ze, doordat huizenkopers niet kunnen weten of hard kunnen maken dat hun makelaar hun bod achterhield of dat hun makelaar het op een akkoordje gooide met een bevriende makelaar.

Kritiek Consumentenbond op de NVM

Trouw meldde zaterdag dat 10 procent van de makelaars en 20 procent van de vastgoedhandelaren zeggen dat er regelmatig afspraken worden gemaakt tussen makelaars onderling. Zij spelen dan informatie door over biedingen, waardoor een klant van een bevriende makelaar het hoogste bod kan uitbrengen. Ook geven verkopende makelaars soms alleen biedingen door van bevriende makelaars. Op die manier wordt de keuze van de verkoper beperkt.

De Consumentenbond hekelt dat soort praktijken. Kritiek heeft de bond op de NVM. Die stelde bij monde van bestuurslid Lana Gerssen dat zij niet te streng kan zijn tegen haar leden omdat die anders de vereniging vaarwel zeggen. De woordvoerder: “Als je zo redeneert, heb je dus niets aan een branchevereniging”.

Naar tuchtrechter bij vermoeden vals spel

Volgens Tristan Bons, zegsman van de VBO, de andere makelaarsvereniging, speelt het probleem van de handjeklappende makelaars vooral in de Randstad. Makelaar moet, stelt hij, een vrij beroep blijven. Maar makelaars die niet zijn aangesloten bij NVM of VBO moeten in zijn ogen wel onder het tuchtrecht vallen – dat vallen ze nu niet.

Daarbij pleit hij voor meer transparantie. Mensen die op een huis hebben geboden, maar het niet hebben gekregen, moeten kunnen weten voor welke prijs en onder welke voorwaarden het huis is verkocht. Dan kunnen ze, zegt Bons, naar de tuchtrechter lopen als ze vermoeden dat er vals spel is gespeeld. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als hun bod veel hoger was dan het bedrag waarvoor het huis is verkocht. Ze kunnen dan ook zien dat een lager bod door de verkoper is geaccepteerd omdat de koper geen ontbindende voorwaarden heeft gesteld – en degene die meer bood wel.

Het is volgens Bons niet zo dat daarmee meteen alle twijfelachtige praktijken de wereld uit zijn. Maar als alle makelaars onder het tuchtrecht vallen en er meer transparantie over het verkoopproces van huizen is, zullen die dubieuze handelingen uiteindelijk tot het verleden gaan behoren, zegt hij.

Lees ook:

Afspraken tussen makelaars bij huizenverkoop benadelen kopers en verkopers in de Randstad

Makelaars in de Randstad maken onderling afspraken over de verkoop van huizen. Dat is verboden, en kopers én verkopers worden erdoor benadeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden