Bankierseed

Tuchtcommissie: beloningsvoorstel ING-baas Hamers was niet tegen de regels

 Ralph Hamers zou in 2018 een miljoenenbeloning krijgen voor zijn werk als ING-topman. Beeld ANP, Remko de Waal
Ralph Hamers zou in 2018 een miljoenenbeloning krijgen voor zijn werk als ING-topman.Beeld ANP, Remko de Waal

ING-bestuurders hebben niet in strijd gehandeld met de Bankierseed toen ze bestuursvoorzitter Ralph Hamers fors wilden belonen.

ANP

Het voorstel van ING om in 2018 de beloning van de toenmalige CEO fors te verhogen heeft niet bijgedragen aan het maatschappelijke vertrouwen in de bankensector. Maar bij het voorstel betrokken bestuurders hebben niet in strijd gehandeld met de Bankierseed, concludeert de Tuchtcommissie.

Het voorstel om de totale beloning van Hamers met ongeveer 50 procent op te voeren tot iets meer dan 3 miljoen euro per jaar, veroorzaakte destijds veel ophef. De raad van commissarissen van ING trok het voorstel niet voor niets binnen een paar dagen weer in.

De aanklager van de Stichting Tuchtrecht Banken betoogde in een tuchtzaak hierover dat betrokkenen bij het voorstel niet de moreel-ethische afweging hadden gemaakt die de Bankierseed van hen zou vragen. Voor twee van hen was daarom om een beroepsverbod van twee jaar gevraagd en voor een ander om een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar.

Reacties onderschat

Maar de Tuchtcommissie oordeelt anders en wijst erop dat commissarissen van ING in 2018 ook hadden onderkend en meegewogen dat het voorstel publiekelijke ophef zou veroorzaken. Hun keuze om de beloning van de topman meer marktconform te maken zou daarom niet als onzorgvuldig of niet integer kunnen worden gezien. Uit de ontstane ophef en uit de snelle intrekking van het voorstel zou wel blijken dat de commissarissen de maatschappelijke weerstand tegen het voorstel hadden onderschat.

Advocaat Bart de Man van de inmiddels voormalig bestuurders van de bank geeft aan verheugd te zijn met de uitkomst. “Onze argumenten zijn gehoord door de Tuchtcommissie en ook erkend. De uitspraak bevestigt dat door betrokkenen integer is gehandeld.” ING zelf laat weten kennis genomen te hebben van de beslissing. De aanklager kan nog beroep aantekenen.

De Bankierseed is sinds 2015 verplicht voor iedereen die bij een bank werkt. Wie deze ondertekent dient zich te houden aan bepaalde gedragsregels. De eed was destijds in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

Lees ook:

Er was sprake van ‘collectief falen binnen de bank’.

ING deed jarenlang te weinig tegen witwaspraktijken. De bank had de controle op cliënten en hun transacties ‘niet op orde’ en heeft op dat vlak ‘over een langere periode gefaald’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden