NieuwsSancties Huawei

Trumps Huawei-draai was een volslagen verrassing

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie op de G20 in Osaka, Japan.  Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie op de G20 in Osaka, Japan.Beeld Getty Images

Amerikaanse senatoren vinden dat president Trump het Chinese techbedrijf Huawei niet mag laten ontsnappen.

Hans Nauta

Ook voor Huawei zelf kwam het bericht onverwacht. “U-bocht?”, tweette het Chinese techbedrijf toen in het weekend bleek dat de Amerikaanse president Trump zijn opvattingen over Huawei bijstelde. Na een goed gesprek met zijn Chinese collega Xi Jinping op de G20 in Japan was Trump bereid het Amerikaanse exportverbod tegen Huawei te verzachten.

Tot dusver had hij bikkelhard opgetreden tegen Huawei. Het grootste telecombedrijf van China werkt volgens de Verenigde Staten nauw samen met de Chinese staat en is daarom een bedreiging voor de Amerikaanse staatsveiligheid. Huawei kwam op de zwarte lijst terecht: Amerikaanse bedrijven mochten de Chinezen opeens geen producten meer leveren.

Een kostbare maatregel, bijvoorbeeld voor de Amerikaanse chipmakers Qualcomm en Intel. In totaal nam Huawei jaarlijks voor 11 miljard dollar van Amerikaanse bedrijven af. Ook Huawei waarschuwde miljarden aan omzet mis te lopen door de Amerikaanse acties.

Maar nu zei Trump tijdens de persconferentie in Osaka: “Amerikaanse bedrijven kunnen hun apparatuur aan Huawei verkopen. We hebben het over apparatuur waarbij er geen groot nationaal veiligheidsprobleem speelt.” Hij zei het exportverbod terug te draaien “op verzoek van onze hightech-bedrijven en President Xi”.

Catastrofale fout

Het is de vraag of het Amerikaanse Congres meegaat in deze ommezwaai. Als president Trump de beperkingen op Huawei weggeeft in het handelsoverleg, is dat volgens de Republikeinse senator Marco Rubio een catastrofale fout. Die beperkingen zullen dan met wetgeving opnieuw worden ingesteld, schreef Rubio op Twitter.

Ook de Democratische Senaatsleider Charles Schumer was kritisch. “Huawei is een van de krachtige drukmiddelen die we hebben om van China eerlijke handel af te dwingen.” Als Trump terugdeinst, is dat volgens Schumar slecht voor Amerika's onderhandelingspositie.

Een economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei na Trumps uitspraken tegen de Financial Times dat het niet om een ‘generaal pardon’ voor Huawei gaat. Het ministerie zal bepaalde Amerikaanse bedrijven exportvergunningen gaan verlenen om toch zaken te kunnen doen met Huawei.

5G-netwerk

De Verenigde Staten proberen bondgenoten ertoe te bewegen niet in zee te gaan met Huawei bij de aanleg van het snelle mobiele internet 5G. Dat zou landen kwetsbaar maken voor spionage. Dat Trump de positie van Huawei nu gebruikt aan de onderhandelingstafel, als een wapen in de handelsoorlog, zal het Amerikaanse pleidooi niet overtuigender maken.

Helemaal omdat Trump al eens vergelijkbare stappen heeft genomen. Het Chinese techbedrijf ZTE kreeg vorig jaar te maken met een Amerikaanse ban, omdat het sancties tegen Iran en Noord-Korea had geschonden. Het mocht geen Amerikaanse chips meer kopen voor zijn smartphones, een maatregel die desastreus dreigde uit te vallen voor ZTE. Met een telefoontje van Xi en Trump verdwenen de donderwolken. Onze maatregelen tegen ZTE kosten China te veel banen, verklaarde Trump toen. Dat kon hij Xi toch niet aandoen.

Als gevolg van het G20-overleg van afgelopen weekend gaan de VS en China weer onderhandelen over hun handelsconflict. Dat was in mei geëscaleerd, omdat China volgens Trump terugkwam op eerdere toezeggingen. Trump verhoogde daarom de invoerheffingen op Chinese producten ter waarde van 200 miljard dollar en dreigde met heffingen op nog eens 300 miljard aan goederen. Dat dreigement gaat nu van tafel. Maar er zijn geen garanties op een snelle oplossing, benadrukken beide landen.

Lees ook:

‘Huawei-ban kost het Chinese bedrijf miljarden omzet’

De Amerikaanse sancties tegen de Chinese techreus Huawei kosten het bedrijf de komende jaren miljarden omzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden