Olieprijzen

Trump, Rusland en Saudi-Arabië zetten de oliewereld op de kop

Oliewinning in de Amerikaanse staat Texas. Beeld REUTERS

Welk land is bereid om minder olie te produceren? Wie bindt in? Dat is de vraag. En als niemand wil, komen er dan serieus de heffingen waar Donald Trump nu mee dreigt?

Het is een spannende week voor de (olie)wereld. Terwijl het gros van de vliegtuigen aan de grond staat, veel auto’s in garages staan en supertankers worden gebruikt als opslagplaats voor olie, wordt waarschijnlijk de komende dagen duidelijk of Saudi-Arabië, Rusland en andere olielanden hun productie gaan verminderen – en met hoeveel. Dan komt er misschien ook wat rust op de oliemarkt.

Dat het mes in die productie gaat, lijdt nauwelijks twijfel. Het heeft weinig zin volop olie op te pompen als de halve wereld binnen zit en daar misschien nog een of twee maanden – of langer – zal moeten blijven. Bovendien zijn de mogelijkheden om olie op te slaan niet onbeperkt. Op termijn dreigt er een opslagtekort , als dat er op sommige plekken in de wereld al niet is.

Afgelopen donderdag twitterde Donald Trump dat hij een akkoord over productiebeperking verwachtte, waarop de sterk gedaalde olieprijzen opeens opveerden. Vier dagen na de tweets van de Amerikaanse president is er nog geen akkoord ondertekend. Toch zijn de olieprijzen sindsdien redelijk op peil gebleven. Blijkbaar gaan ook de oliemarkten ervan uit dat Trumps verwachting uitkomt.

Amerikaanse schalieolie-industrie draait niet rendabel

Vraag is dan: wie levert er in en hoeveel? Begin maart weigerde Rusland afspraken over inleveren te maken, waarop Saudi-Arabië zijn eigen productie en zijn export fors opvoerde. Kelderende olieprijzen waren het gevolg. Beide landen moeten nu water bij de wijn doen, al zullen zij ook van andere olieproducerende landen een bijdrage verwachten. Mogelijk rolt er donderdag of vrijdag op een videovergadering, die eigenlijk maandag gehouden had moeten worden, een akkoord uit de bus.

Pikant is de positie van de VS. Aan de ene kant zijn de VS gebaat bij lage olieprijzen: dan zijn ook de benzineprijzen laag . Maar sinds de opkomst van de schalieolie-industrie zijn de VS uitgegroeid tot het grootste olieproducerende land ter wereld. Die schalieolie-industrie heeft het nu zwaar: ze kan bij de huidige lage prijzen niet rendabel draaien.

Dat leidt tot wel heel bijzondere stellingnames. Zo overweegt Trump de schaliebedrijven te helpen en heeft hij al gedreigd heffingen in te voeren op de invoer van buitenlandse olie als Saudi-Arabië en Rusland hun productie niet inkrimpen – tot ergernis overigens van grote oliemaatschappijen als Exxon en Chevron. En zo heeft Rusland al gesuggereerd dat ook de Amerikanen een bijdrage moeten leveren aan de beperking van de oliestroom. Stel je voor: de VS die zich aansluiten bij Rusland en Saudi-Arabië en dan afspraken maken om de olieprijzen te verhógen. Dat is de oliewereld op zijn kop.

Lees ook:

De ‘Crazy’ olieruzie tussen Rusland en Saudi-Arabië lijkt te zijn bijgelegd

Terwijl Rusland en Saudi-Arabië hun olieruzie (waarschijnlijk) bijleggen, raken Amerikaanse oliebedrijven in het nauw door de lage olieprijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden