ProfielJanet Yellen

Trump bedankte Janet Yellen (74) voor haar diensten, nu maakt ze haar comeback

Janet Yellen is voorgedragen als minister van financiën onder Joe Biden. Beeld AP
Janet Yellen is voorgedragen als minister van financiën onder Joe Biden.Beeld AP

Als minister van financiën wil Janet Yellen heel veel geld in de economie steken. ‘De voordelen zijn groter dan de nadelen.’

“Dit is het juiste moment om geld uit te geven”, zei Janet Yellen dinsdag tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. De oud-voorzitter van de centrale bank is op 74-jarige leeftijd voorgedragen als minister van financiën onder president Joe Biden. In die functie zal ze nauw betrokken raken bij het nieuwe steunpakket voor de Amerikaanse economie, dat 1900 miljard dollar omvat.

Yellen schrikt niet van zulke bedragen, al heeft ze oog voor de oplopende schuldenlast van de VS. Liever ziet ze het positieve effect van extra investeringen in de samenleving en de economie. “Nu de rente historisch laag is, is groots handelen het slimste wat we kunnen doen”, zei ze via een videoverbinding tegen de Senaat, die haar benoeming moet goedkeuren. Zachte maatregelen verlengen de crisis alleen maar is haar overtuiging.

Als voorzitter van Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, werd Yellen vaker onderworpen aan hoorzittingen in het Congres. Vanaf 2014 vertelde ze er geregeld over de stand van de economie – monotoon en deskundig. Een tweede termijn gunde president Trump haar niet in 2017. Nu maakt Yellen dus mogelijk haar comeback, als eerste vrouwelijke minister van financiën in de VS, onder economisch zware omstandigheden.

Lage werkloosheid

Vier jaar terug kon ze in haar ontslagbrief aan de president nog schrijven hoe tevreden ze was met de verbetering van de economie sinds de financiële crisis van 2008. “De economie heeft netto 17 miljoen banen geproduceerd in de afgelopen acht jaar”, merkte ze op. De werkloosheid was laag en de prijzen waren stabiel; de centrale bank had haar twee doelstellingen dus vrijwel bereikt.

Ondanks die goede cijfers was Trump ontevreden, bijvoorbeeld omdat de Fed zijn handelsoorlog niet ondersteunde. Yellen wees in haar brief nog diplomatiek op het belang van de Fed als een integer, a-politiek instituut. Pas na haar vertrek zei Yellen luid en duidelijk dat Trump geen verstand heeft van economie of van de werkzaamheden van de Fed.

Yellen zal minister Steven Mnuchin opvolgen, die van de zakenbank Goldman Sachs kwam. Hij kende Wall Street even goed als Hollywood, waar hij filmproducent was. Yellen heeft een academische achtergrond en weet veel van de arbeidsmarkt, van Main Street.

Mnuchin heeft het toezicht op financiële instellingen versoepeld. De verwachting is dat Yellen de teugels weer aantrekt. Ze heeft de financiële crisis van 2008 nog scherp in het geheugen en weet wat er mis kan gaan als banken of verzekeraars te veel vrijheid krijgen. Als voorzitter van de centrale bank van San Francisco zag ze hoe haar voorganger bij de centrale bank in Washington, Ben Bernanke, kunstgrepen moest uithalen om het financiële stelsel overeind te houden.

Productiever en welvarender

Waarschijnlijk wordt Yellen dus de eerste vrouwelijke minister van financiën in de VS, net zoals ze als eerste vrouw de centrale bank leidde. Als ze daarover spreekt, verbindt Yellen haar eigen positie met die van alle vrouwen in de economie. “Het benutten van de talenten en inspanningen van vrouwen op de arbeidsmarkt heeft ons productiever en welvarender gemaakt”, zei ze als Fed-voorzitter in een toespraak over emancipatie.

Ze weet dat corona de werkgelegenheid van vrouwen harder heeft geraakt dan van mannen. Net zoals minderheden extra hard getroffen zijn in deze crisis. Het is in het belang van de economie de getroffen bevolkingsgroepen er snel bovenop te helpen, zei Yellen. Het beteugelen van de nationale schuld noemt ze daaraan ondergeschikt.

Lees ook:

Joe Biden legt alvast een steunpakket van 1900 miljard dollar op tafel

Veel Amerikanen krijgen 1400 dollar overgemaakt. Maar de sleutel naar sterke economische groei is de beëindiging van de pandemie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden