Reportage
Treinstaking zorgt voor uitgestorven perrons in Groningen
Door de treinstaking van de NS is het in Noord-Nederland rustig op de perrons. Voor zover er gestrande reizigers ronddwalen op zoek naar alternatief vervoer, zijn dat voornamelijk buitenlandse toeristen.
Op het hoofdstation van Groningen staat om 07.30 uur één korte NS-trein met gesloten deuren op spoor 7. Of die gaat rijden is de vraag, er is geen machinist of conducteur te bekennen. Er lopen in het spitsuur hooguit enkele tientallen reizigers over de NS-perrons, vooral buitenlandse toeristen die niet op de hoogte zijn van de staking vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Na een uitleg tonen de meesten begrip voor het personeel.
Door de intercom schalt om 08.00 uur een opvallend specifieke en wat overbodige mededeling dat de sprinter van 08.02 uur naar Zwolle niet rijdt. Een minuut later volgt de boodschap dat door een staking de hele dag zeer weinig treinen zullen rijden. Niet alleen in Groningen, ook in de provincies Friesland, Drenthe en deels Flevoland en Overijssel.
Veel reizigers nemen hun toevlucht tot de bus. Lijn 50 van Qbuzz naar Assen zit stampvol en ook voor lijn 315 naar Emmeloord staan passagiers die anders de trein nemen.
Een taxi dan maar?
Voor het station staan taxichauffeurs, die er weinig vertrouwen in dat hebben mensen een taxi nemen om weg te komen uit het lamgelegde noorden van Nederland. Een ritje naar Schiphol kost circa 350 euro. En een busje voor vier personen of meer kost minstens 450 euro. Voor dat bedrag moet je wel erg veel haast hebben.
In delen van Nederland waar niet wordt gestaakt, rijden NS-treinen zo goed als normaal. Door de staking viel een enkele trein uit, maar volgens een NS-woordvoerder had dat nauwelijks impact.
Het bedrijfsleven in het noorden van het land heeft vooralsnog geen last van de stakingen door NS-personeel. “Wij hebben tot op heden geen berichten ontvangen hierover. We hebben nog niks binnen gekregen van bedrijven die in paniek zijn”, zegt Ton Schroor, directeur bij VNO-NCW Noord, tegen het ANP. Het is volgens hem sowieso nog rustig omdat de vakanties nog maar net achter de rug zijn.
Lees ook:
NS’ers willen meer geld, ja, maar ze willen vooral waardering
Woensdag begint een estafettestaking bij de NS. NS’ers willen weer trots kunnen zijn op hun werk, en daar is een goede cao voor nodig.