Machinistenstaking

Treinmachinisten verwerpen nieuw aanbod Deutsche Bahn: chaos op het Duitse spoor duurt voort

Een leeg Centraal Station in Berlijn, door stakingen van medewerkers van Deutsche Bahn (DB). Beeld EPA, Filip Singer
Een leeg Centraal Station in Berlijn, door stakingen van medewerkers van Deutsche Bahn (DB).Beeld EPA, Filip Singer

De treinmachinisten van Deutsche Bahn willen de vijfdaagse staking in het Duitse passagiersvervoer doorzetten.

De vakbond voor Duitse treinmachinisten heeft een nieuw aanbod van Deutsche Bahn verworpen om een loonconflict bij te leggen, en dus zetten ze de staking door. Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord. Deutsche Bahn stapt naar de rechter om de staking te laten stoppen. Volgens het spoorbedrijf is de actie van de machinisten onrechtmatig.

De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. Machinistenvakbond GDL wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

In het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn zat in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Ook werd volgens de spoorvervoerder aan andere eisen van GDL voldaan. GDL-voorzitter Claus Weselsky zegt dat het aanbod nog steeds onvoldoende is. Deutsche Bahn heeft de bond gevraagd terug te keren aan de onderhandelingstafel.

De derde stakingsronde in korte tijd

Het is de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer in Duitsland platlegt. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, reden woensdagavond niet. Verder rijdt de intercity van Amsterdam naar Berlijn niet verder dan Bad Bentheim, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De ICE International naar Frankfurt rijdt wel tot het eindstation. Dat geldt niet voor de trein naar Basel in Zwitserland. Die rijdt niet verder dan Keulen.

Deutsche Bahn heeft een soort noodplanning opgesteld. Daardoor zou een kwart van de langeafstandstreinen moeten blijven rijden en ongeveer 40 procent van de regionale treinen. Op belangrijke spoorknooppunten zoals Hannover en München is het rustig qua reizigers. Deutsche Bahn heeft mensen aangeraden treinreizen zoveel mogelijk uit te stellen.

Lees ook:

Massale staking zorgt voor chaos op Duitse spoor

Een massale staking van Duitse machinisten zorgt voor grote overlast op het spoor bij de oosterburen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden