Nieuwe cao

Transportsector voert actie voor betere arbeidsvoorwaarden

De vakbonden kondigen werkonderbrekingen aan in de transportsector totdat de werkgevers tegemoetkomen aan hun eisen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De vakbonden kondigen werkonderbrekingen aan in de transportsector totdat de werkgevers tegemoetkomen aan hun eisen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Werknemers uit de transportsector zijn ontevreden over hun cao. Ze kondigen acties aan als er niet snel gepraat wordt over hoger loon.

Honderd werknemers in de winkeldistributie hebben maandagavond uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden anderhalf uur het werk neergelegd. Volgens vakbonden FNV en CNV Vakmensen lieten Vereniging Verticaal Transport (VVT) en Transport Logistiek Nederland (TLN) het ultimatum om te onderhandelen over een nieuwe cao verstrijken.

TLN spreekt dit tegen. De ondernemersorganisatie zegt dat de vakbonden wel zijn uitgenodigd vóórdat het ultimatum afliep. Daarbij heeft de organisatie aangegeven bereid te zijn op alle hoofdthema’s – loon, arbeidsomstandigheden en eerder stoppen met werken – ‘een duidelijke stap te zetten in de richting van de bonden’. Bart van Pagée van TLN noemt de werkonderbreking ‘onverantwoord en onnodig’.

De vakbonden erkennen dat er toenadering is gezocht, maar vinden de voorstellen niet concreet genoeg. “TLN wilde verder onderhandelen, maar dat is in het stadium van een ultimatum te laat”, zegt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. De vakbonden willen al sinds november onderhandelen over nieuwe arbeidsvoorwaarden, maar de werkgevers probeerden de bestaande cao volgens FNV onder de noemer ‘crisis-cao’ te verlengen.

Loonstijging van 3,5 procent

De vakbonden eisen onder meer een loonstijging van 3,5 procent voor de transportsector, die 150.000 werknemers telt. Volgens CNV Vakmensen is er tijdens de coronacrisis veel vraag naar transport en is er ruimte voor een ‘fatsoenlijke loonstijging’.

Maar er zijn ook bedrijven die als gevolg van het uitbreken van het coronavirus verlies lijden. Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek: “Dat probleem heeft TLN zelf gecreëerd met het instellen van een standaard-cao. Daarbij is differentiatie onder bedrijven niet toegestaan.”

FNV is van plan volgende week opnieuw kort het werk stil te leggen bij een distributiecentrum van de grote supermarkten. CNV Vakmensen zegt niet van plan te zijn langere stakingen te organiseren. “We bouwen de acties op om werkgevers de gelegenheid te geven om tegemoet te komen aan het ultimatum dat we hebben gesteld”, zegt Van Rijssel.

Lees ook:

De schade in de transportsector lijkt minder dan gevreesd

De schade in de sector transport en logistiek lijkt mee te vallen. Economen van ABN Amro denken zelfs dat de sector te veel financiële compensatie heeft aangevraagd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden