Saskia Egas Reparaz

Topvrouw Etos stapt over naar noodlijdend Hema

Saskia Egas Reparaz. Beeld Ruud Pos
Saskia Egas Reparaz.Beeld Ruud Pos
Koos Schwartz

Hema krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter – Saskia Egas Reparaz, nu nog topvrouw van drogisterijketen Etos – en gaat waarschijnlijk van koers veranderen. Jarenlang richtte de keten zich op uitbreiding in allerlei buitenlanden. Maar onder de nieuwe eigenaren, investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd (ook eigenaar van supermarktketen Jumbo), gaat Hema zich vooral richten op de Benelux en Frankrijk.

Egas Reparaz werkte jarenlang voor het Ahold-concern. Van 2011 tot 2015 was ze hoofd van AH to go, daarna was ze verantwoordelijk voor de marketing van Albert Heijn. In 2018 kreeg ze de leiding over Etos, dat ook onderdeel is van Ahold. Egas Reparaz volgt Tjeerd Jegen op die Hema vanaf 2015 leidde. Ze wordt de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van de in 1926 opgerichte Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam.

Wanneer Egas Reparaz bij Hema begint, is nog niet bekend. De keten heeft zwaar te lijden van de coronacrisis. Alle Nederlandse vestigingen zijn momenteel gesloten. Twee weken geleden schrapte Hema alle bestellingen die het tot half april had lopen bij zijn leveranciers. Ook verlengde Hema de betalingstermijn voor al afgeleverde artikelen.

Overzeese avonturen

De nieuwe eigenaren van Hema staan kritisch tegenover de expansiedrang van hun voorgangers, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital en, later, de Nijmeegse zakenman Marcel Boekhoorn. Onder hun leiding werden er Hema’s geopend in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Mexico.

Volgens Het Financieele Dagblad zal Hema zich in de toekomst concentreren op de landen waar ze de meeste winkels heeft: Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Half december zei Ton van Veen, financieel directeur van Jumbo, dat de meeste aandacht van Hema “moet uitgaan naar het eigen land en de buurlanden”. “Daar ligt de kracht, die overzeese avonturen gaan we nog eens rustig bekijken.”

Lees ook:

Hema in nood: alle bestellingen bij leveranciers voorlopig afgeblazen

Tien miljoen euro per week verliest Hema door de lockdown. Zelfs al geplaatste bestellingen worden daarom geannuleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden