Luchtvaart

Topman Pieter Elbers van KLM vertrekt volgend jaar

Topman Pieter Elbers. Beeld ANP
Topman Pieter Elbers.Beeld ANP

Pieter Elbers vertrekt volgend jaar als baas van luchtvaartmaatschappij KLM. De raad van commissarissen van KLM zegt dat ‘in goed overleg’ is besloten Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af.

redactie economie

Door de vroege bekendmaking kan volgens de raad van commissarissen de zoektocht naar een opvolger tijdig beginnen. Elbers laat in een schriftelijke reactie weten zich tot het einde van zijn termijn volop te zullen blijven inzetten voor KLM. “Ik ben bijzonder trots op dit bedrijf en zijn geweldige medewerkers. Zeker in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM.”

Bij het KLM-personeel lag de topman ook goed, weet vakbondsbestuurder Birte Nelen van FNV Cabine. “Elbers was heel prettig in de omgang. Sinds zijn aantreden waren er wel veel onderhandelingen op het scherpst van de snede over de financiën, en er is toen flink bezuinigd wat voor ons wel eens lastig was. Maar de communicatie verliep altijd correct, en hij had echt verstand van zaken.” Er is vooral veel waardering voor zijn optreden tijdens de coronapandemie, zegt Nelen. “Hij heeft altijd het hoofd koel gehouden, en dat was zeer welkom.”

Elbers zegt in een memo aan het personeel verder dat het nog te vroeg is om terug te blikken op dertig jaar bij KLM. Op 3 februari wordt door KLM juist vooruitgekeken op de toekomst waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor duurzaamheid, aldus de scheidend topman. Hij spreekt verder van een ‘natuurlijk moment’ waarop ‘dit soort besluiten’ wordt genomen.

Een sta-in-de-weg

Elbers kwam eind 2014 aan het roer te staan van KLM. Hij was de opvolger van Camiel Eurlings. Tot aan de coronacrisis werden onder leiding van Elbers grote stappen gezet. Zo werd de winstgevendheid van KLM duidelijk verbeterd en werd er meer geïnvesteerd. Elbers vroeg daarbij wel offers van het personeel.

In 2019 was er veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Hij was verwikkeld geraakt in een machtsstrijd met Ben Smith, de Canadese topman van moederbedrijf Air France-KLM. Eind 2018 liet de pas aangestelde Canadees al blijken dat hij een plek wilde in de raad van commissarissen van KLM. Elbers vond dat geen goed idee: hij wilde niet dat Smith over zijn schouder meekeek.

Elbers zou door de directie van Air France-KLM worden gezien als een sta-in-de-weg. Destijds kreeg hij heel veel steun van het KLM-personeel. Zeker 25.000 KLM’ers ondertekenden destijds een petitie voor de herbenoeming van Elbers. Maar volgend jaar is het dan toch echt over. Bang voor meer inmenging vanuit moederbedrijf Air France-KLM is FNV’er Nelen niet direct. “Er zijn bij het samengaan goede afspraken gemaakt en die staan nog. Wij zullen zorgen dat daaraan wordt vastgehouden.”

Lees ook:

KLM viert feest: de luchtvaartmaatschappij bestaat honderd jaar

Het was wat stijfjes, maar toch kreeg KLM gisteren op haar 100-jarige jubileum een compliment van Air France-KLM-topman Ben Smith.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden