Groene bubbel

Toezichthouder: In de overspannen groene bubbel dreigt nepduurzaamheid

Wel echte biologische peren in een bio-winkel

 Beeld anp
Wel echte biologische peren in een bio-winkelBeeld anp

De vraag naar duurzame projecten overstijgt het aanbod. Daarmee ligt misbruik op de loer.

Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn jaarlijkse trendrapport. Volgens de toezichthouder kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren terwijl dat niet het geval is.

Volgens de AFM dreigt een “groene bubbel” te ontstaan. Verschillende partijen proberen daar misbruik van te maken door oneerlijke verdienmodellen op te zetten. “Dit heeft niet alleen een directe schade voor consumenten tot gevolg, maar schaadt ook de algehele reputatie van de markt voor duurzame beleggingen”, aldus de AFM. Probleem is het ontbreken van een gedeelde definitie van duurzaamheid, zegt AFM. Daardoor blijft het moeilijk om aan te tonen of te controleren wat de duurzame bijdrage is van een financieel product.

Staatsobligaties die duurzaam zouden zijn

Duurzame investeringen zoals groene of sociale obligaties zullen dit jaar naar verwachting wereldwijd goed zijn voor meer dan 200 miljard euro aan totale uitgiften, aldus de AFM. Groene obligaties worden voornamelijk door financiële instellingen uitgegeven, maar het aandeel staatsobligaties neemt toe. In Nederland stokt de teller momenteel op circa 6 miljard euro. De kwestie heeft de komende tijd de bovengemiddelde aandacht van de toezichthouder.

Lees ook:

Natuurmonumenten maakt beleggen in natuur mogelijk met ‘groen aandeel’

Nederlanders die zich zorgen maken over bedreigde natuur, kunnen de komende jaren zelf gebieden aankopen. Natuurmonumenten gaat daarvoor ‘groene aandelen’ uitgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden