Cash raakt op
Tijd dringt, schuldenplafond moet in juni worden verhoogd, zegt Amerikaanse minister van Financiën
Het Amerikaans Congres zal het schuldenplafond in juni moeten verhogen. Het is zelfs mogelijk dat er voor die tijd al actie ondernomen moet worden. Volgens het ministerie van Financiën bestaat er na 1 juni 2023 een reëel risico dat het geld opraakt. Dat schrijft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen maandag in een brief aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy.
Het Amerikaanse Congres stelt met onregelmatige tussenpozen een schuldenplafond vast en bepaalt hoeveel geld de overheid mag lenen. Dat schuldenplafond lag tot nu toe op 31,4 biljoen dollar (ongeveer 29 biljoen euro). In januari werd die limiet echter al bereikt. Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, kan de Amerikaanse regering mogelijk al over een paar weken niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen.
Het ministerie van Financiën heeft sindsdien “uitzonderlijke maatregelen” genomen om de uitgaven op peil te houden zonder de limiet te overschrijden. Toen het ministerie van Financiën die boekhoudkundige instrumenten begon in te zetten, gaf minister Yellen al aan dat het hoogst onzeker was hoe lang ze zouden volstaan. Maandag zei ze dat er mogelijk al op 1 juni geen cash meer is. Economen dachten eerder nog dat de VS tot augustus de rekening konden betalen.
Yellen riep het Congres maandag daarom op “zo snel mogelijk actie te ondernemen”. Als het schuldenplafond niet wordt opgehoogd, kunnen ambtenaren niet meer betaald worden en uitkeringen niet meer worden uitgekeerd. Ook komt de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten dan in het geding. Economen vrezen dat het de financiële markten op zijn kop kan zetten.
Onderhandelingen
De Amerikaanse president Joe Biden heeft daarom volgende week afgesproken met de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy en andere congresleiders. Het gesprek, dat op 9 mei plaats moet vinden, is volgens persbureau Bloomberg “het eerste teken van vooruitgang” als het gaat om de onderhandelingen over het schuldenplafond.
Amerikaanse media melden dat het schuldenplafond sinds 1960 liefst 78 keer is verhoogd, verlengd of herzien. Het is in de ruim 200-jarige geschiedenis van het land nog nooit gebeurd dat Amerika niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen, benadrukte Biden maandag.
Republikeinen stemden vorige week al wel in met een verhoging van het schuldenplafond, maar McCarthy stelde daar een hele reeks bezuinigingen in overheidsuitgaven tegenover. Biden weigerde hiermee akkoord te gaan, omdat de bezuinigingen een deel van zijn beleidsplannen onmogelijk zouden maken.