null

Energiecrisis

Tienduizenden mensen met schulden in de knel door energieprijzen

Ruim 600.000 huishoudens in Nederland hebben problematische schulden. De energiecrisis zal hen hard treffen.

Redactie Trouw/ANP

Voor tienduizenden mensen in Nederland wordt het ondoenlijk om een veel hogere rekening voor gas en elektra te betalen. Bij schuldhulpverleners kloppen jaarlijks zo’n 80.000 mensen aan wegens geldproblemen. Zij zijn gebonden aan zo’n strak budget om af te komen van hun schulden dat er geen ruimte is om honderden euro’s extra te betalen voor energie, waarschuwt de belangenvereniging voor schuldhulpverleners NVVK.

“Je moet er echt van uitgaan dat zij een verdubbeling van hun energietarief niet kunnen dragen”, legt een woordvoerder van de NVVK uit. Het totale aantal huishoudens dat in de problemen komt door extra uitgaven aan gas en elektriciteit is waarschijnlijk nog groter. Ruim 600.000 huishoudens hebben namelijk problematische schulden. Een aanzienlijk deel daarvan komt waarschijnlijk ook niet meer rond bij veel hogere energietarieven.

De NVVK hoopt dat mensen zo snel mogelijk aankloppen voor hulp als dit dreigt te gebeuren.
Het is nog moeilijk te voorspellen hoeveel mensen bij schuldhulpverleners terechtkomen als gevolg van de energiecrisis, die door de oorlog in Oekraïne is verhevigd. Veel mensen zullen pas bij het aflopen van hun energiecontract merken dat ze maandelijks veel meer moeten betalen. “Het probleem komt in brokjes op ons af.”

Compensatie

De regering heeft besloten de allerarmsten met een eenmalige toelage van 800 euro te compenseren voor de energiecrisis. Volgens de NVVK is dat vooral een tijdelijke oplossing. “800 euro is prachtig, maar als je rekening met 100 euro per maand omhoog gaat, helpt dat ook maar voor even.”

Energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall presenteerden deze week een plan tegen armoede door te hoge uitgaven aan gas en elektra. Zo krijgen klanten tips om energie te besparen. Denk aan het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt, dus niet de laptop dichtklappen, maar de stekker eruit trekken. Of het vervangen van gloei- of hallogeenlampen in huis door ledlampen.

Nog meer tips: houd de deuren in huis dicht, met een dranger op de deur hoef je er zelf niet aan te denken. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent, en het liefst een graadje lager. ‘Je lichaam moet er even aan wennen maar past zich snel aan.’ Was niet heter dan nodig. Zo verbruik je met een was op 30 graden de helft minder energie dan een was op 40 graden.

De grote energiemaatschappijen doen ook mee met een actieplan om meer aandacht te krijgen voor financiële problemen door stijgende energieprijzen. De NVVK proeft bij de meeste energiemaatschappijen ook de bereidheid om mee te denken met klanten die torenhoge schulden hebben. “Maar sommige kleine leveranciers lopen niet altijd in de pas. Zij vragen soms waarborgsommen van enkele honderden euro’s bij mensen met een vlekje op hun betalingsgedrag.”

Lees ook:
Kabinet tast flink in de buidel om de extreme koopkrachtdaling van Nederlanders tijdelijk te dempen

Maar minister Kaag van financiën geeft grif toe dat ‘het geen pakket is waar we een strik omheen doen’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden