Pensioenkorting

Tien euro per maand pensioen inleveren, als dat minder bio-industrie zou betekenen

Voor minder plofkippen hebben veel mensen nog wel een kleine pensioenkorting over. Beeld anp
Voor minder plofkippen hebben veel mensen nog wel een kleine pensioenkorting over.Beeld anp

Nederlanders hebben er geld voor over als hun pensioenfondsen niet meer investeren in plofkippen en kooivarkens, ondanks de ophef over dreigende kortingen.

Dirk Waterval

Pensioenfonds, hier is 10 euro per maand terug als je belooft niet meer te investeren in de bio-industrie. Was getekend: meer dan de helft van alle Nederlanders. Die neemt een lagere pensioenuitkering op de koop toe als hun pensioenfonds stopt met beleggen in plofkippen en kooivarkens.

Die uitkomst van een enquête van I&O Research onder een representatieve groep van 1619 werkenden en gepensioneerden is opmerkelijk. Er is veel ophef over de kortingen op pensioen die eraan komen. Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen miljoenen deelnemers de komende twee jaar ofwel minder snel pensioen opbouwen, ofwel hun maandelijkse uitkering zien slinken. Dat leidt tot verhitte debatten in de Tweede Kamer en acties vanuit de samenleving.

Rapport van dierenrechtenorganisatie

Toch weten dieren wat los te maken, blijkt uit het rapport dat is opgesteld in opdracht van dierenrechtenorganisatie World Animal Protection. Met de investeringen in de tabaksindustrie en in fossiele brandstoffen hebben de deelnemers aan het onderzoek al wat minder moeite. Een verlaging van de pensioenen met 10 euro per maand? 42 procent vindt dat acceptabel als het fonds dan niet meer in de tabaksindustrie belegt; 28 procent als het gaat om beleggen in de olie- en gassector.

Fondsen zouden zich de uitkomsten van het onderzoek aan moeten trekken, stelt de dierenrechtenorganisatie. De twee grootste fondsen van Nederland, ABP (ambtenaren) en PFZW (zorg), braken al eerder met de tabaksindustrie. Voor het verlagen of stoppen met beleggen in de bio-indus­trie zou dus nog meer animo zijn onder de eigen achterban.

Pensioenfondsen investeren fors in bio-industrie

Van stoppen zal het niet snel komen, blijkt uit recent onderzoek van Eerlijk Pensioenlabel. Die coalitie van dierenwelzijnsorganisaties becijferde dat Nederlandse fondsen nog altijd minstens 3,4 miljard euro in plofkippen en kooivarkens steken. Veelal gaat het om vleesproducenten in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Maar ook om bedrijven die dat vlees naar de consument brengen, zoals McDonald’s en supermarktketens als het Britse Tesco.

ABP liet toen desgevraagd aan Trouw weten dat het meer zin heeft te focussen op speerpunten. In het geval van het overheidsfonds zijn dat klimaat, mensenrechten en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Overigens maakt Nederland zich nog altijd meer zorgen over de eigen financiële situatie dan over de dieren wereldwijd, zo blijkt ook uit het onderzoek. Bijna driekwart maakt zich zorgen om de hoogte van zijn of haar (toekomstige) uitkering. Twee derde vraagt zich af of het pensioenstelsel nog wel houdbaar en betaalbaar blijft voor jongeren. Daarentegen ligt ‘slechts’ 41 procent weleens wakker van de mogelijk negatieve invloed van pensioenbeleggingen in mens, dier of milieu.

Lees ook:

Nederlandse pensioenfondsen investeren 3,4 miljard euro in bedrijven die plofkippen fokken

Er is voor Nederlandse pensioenfondsen nog een wereld van 3,4 miljard euro aan dierenwelzijn te winnen, blijkt uit onderzoek van het Eerlijk Pensioenlabel.

Beloven is één ding, maar welk bedrijf durft écht te stoppen met het verwennen van aandeelhouders?

Amerikaanse bedrijven beloven meer om te kijken naar klanten en werknemers. De vraag is wat dat concreet inhoudt. Walmart en Amazon liggen al lang onder vuur voor lage lonen. Wat is er nu anders?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden