Rode cijfers

ThyssenKrupp in de min: 6000 werknemers eruit

Het hoofdkantoor van ThyssenKrupp in Essen.Beeld EPA

Terwijl het personeel van het voormalige Hoogovens in IJmuiden met spanning wacht op de reorganisatieplannen die eigenaar Tata Steel in voorbereiding heeft, verkeert het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp, dat een grote staalpoot heeft, ook in zwaar weer. Mede door hoge kosten voor reorganisaties, hoge prijzen voor ijzererts en een tegenvallende vraag naar staal vanuit de auto-industrie dook ThyssenKrupp over het afgelopen boekjaar diep in de rode cijfers: een verlies van 304 miljoen euro, bijna vijf keer zo veel als vorig jaar. Dat verlies zal, zo verwacht de directie, in het net begonnen nieuwe boekjaar nog verder oplopen.

ThyssenKrupp, dat wilde fuseren met de europese tak van Tata Steel maar die fusie er bij de Europese Commissie niet door kreeg, is begonnen met een serie reorganisaties. Die kosten naar schatting zo’n zesduizend banen. Momenteel werken er zo’n 160.000 mensen voor het concern dat naast staal onder meer ook auto-onderdelen, assemblagelijnen, liften en componenten voor bouwmachines en windmolens maakt.

De onlangs benoemde bestuursvoorzitter Martina Merz maakte bij de presentatie van de jaarcijfers duidelijk dat het haar menens is met die reorganisaties. ‘We zullen elke steen van de onderneming omkeren’, liet ze in een persbericht optekenen. Naast het personeel merken ook de aandeelhouders dat ThyssenKrupp het zwaar heeft. Zij krijgen over het afgelopen boekjaar geen dividend uitgekeerd.

Merz heeft nog niet bepaald wat er met de grote liftendivisie van ThyssenKrupp gaat gebeuren. Aanvankelijk stuurde leiding aan op verkoop, maar ze kwam daar later op terug. Merz heeft nog geen keuze gemaakt. Een verkoop behoort nog tot de mogelijkheden, maar een beursgang van de liftendivisie ook. Overigens verging het niet alle concernonderdelen slecht. Ondanks de problemen bij de staalpoot steeg de omzet van heel ThyssenKrupp met een procent tot 42 miljard euro.

Lees ook:

ThyssenKrupp en Tata Steel trekken de stekker uit hun beoogde fusie. 

De staalbedrijven kwamen tot die conclusie na gesprekken met de Europese Commissie. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden