Reisorganisatie

Thomas Cook - sinds 1841 - heeft snel extra geld nodig om te overleven

Een van de honderd vliegtuigen van Thomas Cook. De organisatie heeft ook veel hotels en biedt reispakketten aan. Beeld AP
Een van de honderd vliegtuigen van Thomas Cook. De organisatie heeft ook veel hotels en biedt reispakketten aan.Beeld AP

Thomas Cook, een van de oudste en grootste reisorganisaties ter wereld, heeft het moeilijk.

Hans Nauta

Reisorganisatie Thomas Cook zit in grote problemen. Het 178-jarige bedrijf heeft de Britse overheid om financiële steun gevraagd, meldt The Financial Times. Als Thomas Cook zou omvallen, raken 150.000 toeristen gedupeerd en merken ook veel andere organisaties in de reisbranche de gevolgen.

Thomas Cook biedt vluchten, hotels en vakantiepakketten aan. Het heeft tweehonderd hotels met 38.000 kamers op 47 bestemmingen. Als touroperator heeft het naar eigen zeggen 11 miljoen klanten en biedt het ook reizen aan onder de naam Neckermann. Verder beschikt de luchtvaartmaatschappij van Thomas Cook over honderd vliegtuigen. De Thomas Cook Groep zit ook in Nederland: het hoofdkantoor in Hoofddorp telt ongeveer tweehonderd medewerkers.

1,1 miljard pond

De reisgigant zoekt nieuwe financiering en de onderhandelingen daarover bevinden zich in een cruciale fase, laat Thomas Cook weten. Het reddingsplan betreft een kapitaalinjectie van 900 miljoen pond en een extra seizoensgebonden krediet van 200 miljoen pond. De besprekingen worden gevoerd met de grootste aandeelhouder, het Chinese concern Fosun Tourism Group, de belangrijkste kredietverlenende banken van het bedrijf en een meerderheid van de obligatiehouders.

Twee banken, Royal Bank of Scotland en Lloyds, dreigden maandag hun steun in te trekken, meldt The Financial Times. Ze kregen namelijk te horen dat Thomas Cook in november 2020 zou instorten als dat extra krediet van 200 miljoen (226 miljoen euro) pond er niet zou komen. In de Verenigde Staten heeft Thomas Cook vorige week bescherming aangevraagd tegen schuldeisers om aan het reddingsplan te kunnen werken.

De helft van de kapitaalinjectie van 900 miljoen pond zou op tafel moeten worden gelegd door Fosun. In ruil daarvoor krijgt de aandeelhouder 75 procent van de divisie reisorganisator van de groep en 25 procent van de luchtvaartmaatschappij. Schuldeisers en banken krijgen wat er overblijft van die bedrijfsonderdelen. Zij betalen 450 miljoen pond voor 75 procent van de luchtvaartmaatschappij en 25 procent van de touroperator. In deze constructie zou 1,7 miljard pond aan schulden worden weggestreept.

Schuldenlast

Die schuldenlast hangt het bedrijf als een molensteen om de nek. Om toch te kunnen investeren kondigde Thomas Cook op 7 februari aan zijn luchtvaartmaatschappij te willen verkopen. Sindsdien is de aandelenkoers met 80 procent gedaald. Inmiddels zijn die verkoopplannen afgeblazen.

Als het reddingsplan er komt, is dat mogelijk niet genoeg. De herfinanciering “zal naar verwachting leiden tot een aanzienlijke verwatering van de bestaande aandeelhoudersbelangen, met een aanzienlijk risico op geen herstel”, zegt Thomas Cook in een verklaring.

2018 was een moeilijk jaar voor Thomas Cook door de hete zomer in Europa en de scherpe concurrentie. De touroperator van het concern zag de winst met 88 miljoen pond dalen in het boekjaar dat in september afliep. De huidige onzekerheid over de toekomst van Thomas Cook doet de lopende zaken geen goed. De kans is groot dat reizigers voor een andere aanbieder kiezen, om geen risico te lopen.

Thomas Cook was een Brit die in 1841 de grondlegger was van de georganiseerde reizen. De huidige Thomas Cook Group ontstond in 2007 door een fusie van Thomas Cook en MyTravel Group.

Lees ook:

Instagram-clichés worden toeristische topattracties

Instagram kan ervoor zorgen dat plekken onder de voet worden gelopen door toeristen, soms tot wanhoop van de lokale bevolking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden