ReportageTerug naar de boer

Terugblik op het boerenjaar 2020: ‘Corona heeft het jaar bepaald, maar niet gemaakt’

Op boerderij ’t LoaBoerke van de familie Noordman gaat het werk door. De zus van Karin Meyer is druk in de uitgebreide ijssalon. Karin en haar man werken tussen de koeien met hun twee zoons.  Beeld Herman Engbers
Op boerderij ’t LoaBoerke van de familie Noordman gaat het werk door. De zus van Karin Meyer is druk in de uitgebreide ijssalon. Karin en haar man werken tussen de koeien met hun twee zoons.Beeld Herman Engbers

Wie een tijdje niet op het erf van boerderij ’t Loaboerke in het Twentse De Lutte is geweest, kijkt zijn ogen uit. Er zijn in amper een jaar tijd een compleet nieuwe ijssalon én een woning verrezen. Het huis is voor de ouders van Karin Meijer, die hier woont met haar man Taede en hun twee kinderen. Taede runt de melkveehouderij (120 koeien), die pal naast een beschermd natuurgebied ligt. Karin en haar ouders helpen mee.

Vandaag komen we na lange tijd weer eens kijken hoe het met de Meijers gaat. Dat had veel vaker moeten gebeuren, maar door het coronavirus viel het plan om het boerengezin een jaar lang te volgen nogal in duigen. De eerste besmettingsgolf ging nog grotendeels aan deze streek voorbij. “Maar de tweede golf heeft hier wel meer aangericht”, vertelt Taede aan de keukentafel. “Op een gegeven moment stond Twente gelijk met Rotterdam qua brandhaard.”

Karin Meijer insemineert één van haar koeien.  Beeld Herman Engbers
Karin Meijer insemineert één van haar koeien.Beeld Herman Engbers

Lagere melkprijs

Ze hebben dus wel degelijk iets van corona gemerkt hier op het erf. Zo komen er veel minder vertegenwoordigers langs die veevoer willen verkopen. “Al ben ik daar ben ik niet rouwig om”, lacht Taede. Dan is de lagere melkprijs heel wat lastiger. “Die houdt sinds corona niet over. Je hebt met kleine marges te maken. Als de melkprijs 1 cent daalt, loop ik 12.000 euro per jaar mis.”

Karin vat het treffend samen: “Corona heeft het jaar wel bepaald, maar niet gemaakt”. Als je Taede en Karin vraagt wat er in 2020 het meest uitsprong, dan was het de droogte van afgelopen zomer. Dat was al voor het derde jaar op rij. “Dan wordt de opbrengst minder en de prijzen van mais hoger”, vertelt Taede.

Karin wijst naar haar buik als ze denkt aan de hoogtepunten van het jaar: “De derde is op komst”. Daar kan niets tegenop, inderdaad. Al is ze ook heel blij dat het ‘verbouwingsjaar 2020' er bijna op zit. “Dat we het huis voor mijn ouders en de ijssalon voor mijn zus hebben kunnen realiseren is echt fijn. En we hadden vier koeien die de 100.000 liter hebben gehaald. Daar ben ik trots op.”

Plan voor 2021

Sommige dingen kun je niet plannen, vertelt Taede. Dat hij een trekker zou kopen, stond niet op de kalender. Karin: “Hij twijfelde ook heel erg toen we een goeie zagen staan, maar ik zei: ‘Je koopt nu die trekker!’”. Taede: “Die ouwe kon ook niet meer”.

In het nieuwe jaar willen ze hun eigen huis verbouwen en de koeien en de stal meer aandacht geven. “Het plan voor 2021?”, zegt Karin. “Hard melken!”

Lees ook:

Na twee extreem droge jaren snakt de familie Meijer naar meer regen

Op het erf van de familie Meijer in De Lutte merken ze weinig van de coronacrisis. Het is de angst voor wederom een droog jaar die hen bezighoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden