Thuiswerken
Terug naar kantoor? Eerst verlangden we ernaar, maar nu willen we niet meer
Toen thuiswerken vanwege corona de norm was, verlangden veel mensen terug naar kantoor. Maar nu dat weer zonder restricties kan, blijken mensen ineens aan hun thuiswerkroutine te hechten.
Nu het dringende thuiswerkadvies tot het verleden behoort, kunnen de kantoren weer ongehinderd volstromen. Tot opluchting van velen, zou je denken. Want het kostte flink wat inspanning om op een eenzame zolderkamer wéér een videovergadering in te gaan. Of juist geconcentreerd aan dat belangrijke project te werken terwijl er drie kinderen om aandacht vroegen.
Maar nu het weer mag, staan werknemers helemaal niet te springen om weer naar kantoor te gaan. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die minister Karien van Gennip (sociale zaken en werkgelegenheid) door adviesbureau Capgemini liet opstellen over de toekomst van thuiswerken.
De onderzoekers spraken daarbij uitgebreid met verschillende mensen bij tien grote (onder meer Rabobank, ProRail, Achmea) en mkb-bedrijven. “Het grootste deel van de organisaties gaven aan verrast te zijn door het feit dat medewerkers drempels ervaren om weer naar kantoor te gaan”, is een van de bevindingen. “Werkgevers kregen in de periode van volledig thuiswerken de signalen dat medewerkers graag weer naar kantoor wilden, maar in de praktijk blijkt dit anders.”
Het risico op coronabesmettingen speelt daarbij nog mee, maar gewenning aan de voordelen van thuiswerken net zo goed. “Kinderen gaan niet meer naar de opvang, de hondenuitlaatservice is gecanceld en reistijd voelt opeens als tijdverspilling.”
Nieuwe medewerkers
Het onderzoek is vooral bedoeld om de recente ervaringen met (noodgedwongen) thuiswerken te gebruiken. Zodat werkgevers en werknemers thuis en kantoor in de toekomst zo goed mogelijk kunnen combineren. Een aandachtspunt daarbij is bijvoorbeeld de sociale samenhang binnen een organisatie. Na twee jaar thuiswerken is het nog lastig om nieuw gestarte medewerkers helemaal in de armen te sluiten.
Nu veel mensen deels op kantoor werken, wordt dat probleem ook maar deels opgelost. “Organisaties zien in hun eerste ervaringen in het werken in de mengvorm dat de binding met het team stijgt, maar de binding met de organisatie lijkt een langere herstelperiode nodig te hebben.”
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen vooral met directe collega’s blijven afspreken op vaste kantoordagen. “Hierdoor zien mensen het eigen team en de teams die op dezelfde dagen naar kantoor komen veel. De rest van de organisatie zien ze niet of veel minder.”
Organisaties kunnen zelf ook iets doen om die binding te verbeteren, blijkt uit de uitgebreide lijst met tips en ideeën. Zo kan het helpen om nieuwkomers een ‘buddy’ te geven: een ervaren collega die een nieuweling op sleeptouw kan nemen. Ook kan de baas een systeem van koffiedates introduceren. “Je krijgt dan iedere twee weken een naam van een collega. Daar plan je een koffiemoment mee in om contact te leggen en te kletsen.”
Lees ook:
Weer elke dag verplicht naar kantoor? Dan zoekt een op drie werknemers een andere baan
Het kunnen combineren van op kantoor en thuiswerken is tijdens de coronapandemie voor veel werknemers een cruciale arbeidsvoorwaarde geworden.