Jaarcijfers

Tennet draait recordomzet en gaat fors investeren in groene energie

Stroomnetbeheerder Tennet zet in Horn (Groningen) nieuwe hoogspanningsmasten neer. De oude verbinding tussen Groningen en de Eemshaven wordt vervangen door een nieuwe.  Beeld Venema Media
Stroomnetbeheerder Tennet zet in Horn (Groningen) nieuwe hoogspanningsmasten neer. De oude verbinding tussen Groningen en de Eemshaven wordt vervangen door een nieuwe.Beeld Venema Media

Tennet kwam covidjaar 2020 goed door. Maar de investeringen in het hoogspanningsnet moeten drastisch omhoog.

Tennet heeft relatief weinig last gehad van de coronacrisis. Er was nauwelijks vertraging bij de vele projecten die de beheerder van het Nederlandse en een deel van het Duitse hoogspanningsnet vorig jaar in uitvoering had.

Net zoals bij veel andere bedrijven werkte het overgrote deel van het kantoorpersoneel van Tennet thuis, en kregen de mensen in het veld – ongeveer de helft van de ruim 5700 werknemers – te maken met coronavoorschriften. Tijdens het begin van de eerste lockdown had Tennet soms moeite om spullen en materialen geleverd te krijgen. Er was wat vertraging bij het verlenen van vergunningen omdat mensen elkaar niet konden ontmoeten, en op werven in Spanje, Dubai en Singapore (waar offshore-installaties voor Tennet werden gebouwd) lag het werktempo noodgedwongen wat lager dan normaal. Maar vertraging leverde dat niet of nauwelijks op, meldde bestuursvoorzitter Manon van Beek bij de presentatie van Tennets resultaten over 2020.

Nauwelijks stroomstoringen

Ook het transport van stroom leverde weinig problemen op. De leveringszekerheid kwam uit op 99,9999 procent: hoger dan in voorgaande jaren. De leveringszekerheid van stroom-op-zee lag op 94 procent. ‘Erg hoog’ volgens het Tennet-bestuur. Flinke stroomstoringen waren er nauwelijks.

Problemen waren er wel met drie kabels die Nederland met andere landen verbinden. In januari van dit jaar lagen er drie tegelijk uit. Door de Cobrakabel tussen Nederland en Denemarken liep zelfs 105 dagen geen stroom. In één geval was de oorzaak van een kabelbreuk extern: een schip, een sleepnet of een gevallen container. In de twee andere gevallen is nog niet duidelijk wat de oorzaak was. Tot problemen met de stroomvoorziening leidden die beschadigingen niet, zei financieel directeur Otto Jager.

Om de stroomvoorziening in de Randstad zekerder te maken in geval van storingen, bouwde Tennet een ringverbinding van hoogspanningskabels. Beeld Lex van Lieshout, Hollandse Hoogte
Om de stroomvoorziening in de Randstad zekerder te maken in geval van storingen, bouwde Tennet een ringverbinding van hoogspanningskabels.Beeld Lex van Lieshout, Hollandse Hoogte

Hoogste jaaromzet ooit

Tennet, voor 100 procent eigendom van de Nederlandse staat, haalde in 2020 zijn hoogste jaaromzet ooit (4,5 miljard), scoorde een nettowinst van 837 miljoen (was: 623 miljoen in 2019) en kreeg er 800 personeelsleden bij. Verder investeerde het voor een recordbedrag: 3,4 miljard euro, waarvan ruim een derde in Nederland. Dat bedrag gaat de komende jaren omhoog – en flink ook.

Het is vaste prik: als Tennet zijn jaarcijfers bekendmaakt, maakt het bedrijf ook zijn investeringbehoefte bekend en die is altijd weer groter dan het jaar ervoor was geraamd. Dat komt volgens Jager doordat overheden met nieuwe plannen komen. Als Nederland en Duitsland meer offshore windparken willen, moet Tennet meer investeren.

Over een paar jaar heeft Tennet jaarlijks vijf tot zes miljard euro nodig, zei Van Beek. Een deel daarvan moet van de staat komen – ze wilde niet zeggen hoeveel. Mogelijk gaan pensioenfondsen geld in Tennet stoppen. Een beursgang is niet in Frage, dat wil de Tweede Kamer niet. Jager wilde niet zeggen wat het Tennet-bestuur daarvan vindt.

Vergroening

Dat Tennet zo veel moet investeren, komt vooral door de noodzakelijke vergroening van de energievoorziening. Een grote kostenpost vormen de ‘stopcontacten op zee’ en de verbindingen tussen de offshore windparken in de Noordzee en het landelijke stroomnet. Dat net moet uitgebreid en gemoderniseerd en op meer plekken worden aangesloten op buitenlandse netten. Bovendien leveren steeds meer kleine leveranciers (windparken, zonneparken, huiseigenaren, stekkerauto’s) stroom aan het net. Tenslotte moet de levering van elektriciteit ook zijn gegarandeerd als het niet waait, er weinig zonlicht is en er plots veel vraag is naar stroom, zoals op 15 september vorig jaar. Of als het hard waait en er een stroomoverschot dreigt.

Dit jaar komen er nog 600 banen bij, een groei van 30 procent in twee jaar. Tennet heeft vooral technici nodig: een deel daarvan schoolt het zelf bedrijf om. De stroomnetbeheerder keert 149 miljoen aan dividend uit aan de staat. Vorig jaar was dat 112 miljoen. Tennet is waarschijnlijk het enige staatsbedrijf dat over het coronajaar 2020 meer dividend uitkeert dan over 2019.

Lees ook:

Nederlandse werf bouwt vier stroomplatforms in zee

De bouw van vier stroomplatforms in zee levert de werf van HSM de helft van zijn jaaromzet op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden