Bankieren

Te vaak in het rood? Bank waarschuwt klant voor schulden

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Nederlandse banken gaan hun klanten attenderen op schuldhulp­verlening. Wie in het rood staat krijgt een melding.

Rick van de Lustgraaf

Rekeninghouders die permanent rood staan, om de haverklap hun spaarrekening plunderen of op andere manieren aantonen mogelijk met schulden te kampen, kunnen een bericht van hun bank verwachten. De waarschuwing verwijst naar een nieuw platform voor schuldhulpverlening. Zo worden mensen met schulden extra geattendeerd op hulp en moet voorkomen worden dat kleine betalingsachterstanden uitmonden in problematische schulden.

ABN Amro, Rabobank, ING en de Volksbank verwijzen klanten naar de website Geldfit, een initiatief van onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken. Deelnemers kunnen hun schuldproblemen toetsen via een test, of direct contact opnemen met de klantenservice. Afhankelijk van de mate van de schuldproblemen verwijst de site mensen door naar professionele schuldhulpverleners. Vooral via gemeenten, maar ook bijvoorbeeld via schuldhulporganisaties zoals Humanitas of SchuldHulpMaatje.

“Het gaat om alle signalen die kunnen wijzen op schulden”, legt woordvoerder Bart van Leeuwen van de NVB uit. Bijvoorbeeld bankklanten die structureel gebruikmaken van een doorlopend krediet of mensen die incasso’s van de provider voor internet en telefonie niet meer kunnen laten afschrijven.

De verwijzing naar Geldfit komt als pop-up of banner in beeld tijdens het internet- of mobiel bankieren. De melding kan al verschijnen bij het overboeken van een opvallend bedrag van de spaarrekening. “Lang niet iedereen met een lening of beperkte spaarrekening heeft daarnaast ook schulden. Banken zijn zich ervan bewust dat de meldingen niet irritant moeten worden”, zegt Van Leeuwen. Internetbankierders kunnen de link in het scherm ook negeren.

Zo wijzen banken hun klanten op betaalproblemen die nota bene tot stand kunnen komen door kredieten die de banken zelf verstrekken. “Iemand die zijn lening niet kan aflossen moet dat zien op te lossen met de eigen bank. Maar voor de hulp op langere termijn kun je dan terecht bij Geldfit”, zegt Van Leeuwen.

Volgens de NVB kampen 1,4 miljoen Nederlanders met problematische schulden. “Die beginnen vaak met betalingsachterstanden”, ziet Van Leeuwen. Het is daarom de bedoeling dat op termijn ook energieleveranciers, zorgverzekeraars en andere potentiële schuldeisers deelnemen aan Geldfit.

Bewustzijn

En dat maakt het een heel goed initiatief, vindt woordvoerster Karin Radstaak van Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. Daarnaast kan een melding voor schuldhulp ook het bewustzijn aanwakkeren van mensen die de donkere schuldwolken boven het hoofd nog niet herkennen, zegt zij. “Heel veel mensen gebruiken een doorlopend krediet zonder zorgen. Ze denken aan de korte termijn, want het salaris dat volgende week binnenkomt, zuivert de rekening toch wel weer aan. Maar op de achtergrond groeit een problematische schuld, want zonder krediet redden zij het niet. Financiële tegenslagen kunnen dan fataal zijn.”

In 2018 stond 38 procent van de Nederlanders minstens een dag ongelimiteerd in het rood, blijkt uit cijfers van Nibud. Dat was in 2015 nog 49 procent. Terwijl ook minder mensen gebruikmaken van een doorlopend krediet, ziet Radstaak. Dat komt vooral door de aangescherpte regels bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Sinds eind 2016 worden kredieten al vanaf 250 euro in plaats van 500 euro vastgelegd. De BKR-registratie kan een probleem zijn bij bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek. “Het lijkt erop dat meer mensen bewuster zijn met rood staan. Maar dat zegt nog lang niet alles over het aandeel dat met problematische schulden kampt”, ziet Radstaak.

Tot nu toe zijn negen gemeenten aangesloten voor professionele schuldhulpverlening, maar dat zal snel groeien naar veertig gemeenten. Bij een proef van de NVB met 290.000 mensen reageerden 11.217. Daarvan hebben 5842 deelnemers de test gemaakt en schuldhulp gekregen.

Lees ook:

Meer schuldenaren zonder schuldhulp: hoe kan dat?

Mensen met schulden lijken hun geldproblemen te onderschatten. Of ze kennen de weg naar de schuldhulp niet, wijst nieuw onderzoek uit.

‘Gemeenteambtenaren weten te weinig van schuldhulp’

Voor schuldhulp moet je bij de gemeente zijn, maar volgens jurist Peter Kamp worden schuldenaren daar vaak niet beter van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden