Milieu

Tata Steel trekt 300 miljoen euro uit om stank en de uitstoot van vervuilende stoffen te beperken

Dronefoto van staalfabrikant Tata Steel, met onder meer de hoogovens, in IJmuiden. Beeld ANP
Dronefoto van staalfabrikant Tata Steel, met onder meer de hoogovens, in IJmuiden.Beeld ANP

Het bedrijf zegt met de nieuwe maatregelen tegemoet te komen aan de wensen van de provincie Noord-Holland. Die betitelde een milieuplan dat Tata Steel vorig jaar presenteerde als ‘teleurstellend.’

Het aangepaste plan bevat volgens Tata Steel een aantal nieuwe maatregelen. Andere maatregelen worden eerder genomen dan de staalproducent vorig jaar nog van plan was. De grootste (nieuwe) investering betreft een zogeheten Denox-installatie voor de pelletfabriek waarin ijzererts wordt voorbewerkt tot een soort van knikkers (pellets). De Denox-installatie heeft volgens een woordvoerder van Tata de omvang van een flink flatgebouw en zal de uitstoot van stikstof (met 60 tot 80 procent), fijnstof en zware metalen fors verminderen. Daar zijn zowel IJmuiden en directe omgeving als Nederland als geheel bij gebaat.

De installatie kost zo’n 150 miljoen euro. Vanwege die hoge kosten is Tata Steel Nederland niet verplicht om de installatie neer te zetten. Maar het bedrijf heeft daar na rijp beraad vanwege de milieuwinst toch voor gekozen, zegt de woordvoerder. Er zijn nog maar weinig Denox-installaties in de wereld: een aantal staat in Finland bij elektriciteitscentrales. Het zal nog ‘een paar jaar duren’ voordat de installatie in IJmuiden staat.

Een forse investering, 50 miljoen euro, doet Tata ook in zijn Kooks- en Gasfabriek 2. Daar wordt de afdichting aangepast en wordt gestudeerd op een nieuwe afzuigtechniek. Als die maatregelen effect hebben, zal zowel de uitstoot van vervuilende stoffen als de stank afnemen. Ook de staalfabriek krijgt een nieuwe afzuiging. De afzuigcapaciteit van Hoogovens 6 zal worden verbeterd. Ook gaat Tata Steel kijken of er iets kan worden gedaan aan het verwaaien van stof bij de aanvoer van grondstoffen.

Al met al kosten de maatregelen ongeveer 300 miljoen euro. Tata Steel Nederland betaalt die zelf. Er is geen rekening gehouden met het verkrijgen van eventuele subsidies, meldt de woordvoerder. Tata Steel Nederland is nu nog onderdeel van het Indiase Tata-concern, maar staat in de belangstelling van het Zweedse SSAB. Vakbond FNV is blij met de investering. “Wij willen graag dat de voormalige Hoogovens ook in de toekomst kan blijven bestaan. Daarvoor zijn dit soort investeringen onontbeerlijk”, zegt bondsbestuurder Roel Berghuis.

Lees ook:

‘De overheid is hier aan zet, die moet handhaven’

De buren van Tata Steel vragen zich af waar de overheid is.

Staalreus Tata zegt bij ’s werelds schoonste te horen, maar loopt hopeloos achter

Elders wordt door recycling al veel schoner staal geproduceerd dan in IJmuiden, constateert Antoinette Verbrugge uit Wijk aan Zee, mede namens een aantal andere verontruste bewoners. Ze zetten vraagtekens bij de ‘groene’ plannen van staalreus Tata.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden