Reorganisatie

Tata Steel schrapt in Europa niet 3000, maar 1250 banen

Tata Steel in IJmuidenBeeld Tata Steel

Staalconcern Tata Steel wil bij de grootscheepse reorganisatie van zijn Europese activiteiten minder banen schrappen dan eerder aangekondigd. De eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden wil het aantal arbeidsplaatsen in Europa nu met 1250 verlagen, blijkt uit een brief van Europees topman Henrik Adam aan het personeel. Eerder kondigde het concern nog een reductie van drieduizend banen aan.

In eerdere plannen meldde Tata Steel nog dat er in Nederland alleen al 1600 banen zouden verdwijnen. Dat leidde tot grote vakbondsprotesten. Daarop deed de Nederlandse directie de toezegging dat massaontslagen voorlopig niet aan de orde zijn, omdat wordt vastgehouden aan eerder gemaakte afspraken over baanbehoud. Die afspraken lopen tot oktober. In de brief schrijft Adam nu dat Tata Steel het aantal banen onder meer via natuurlijk verloop wil verminderen.

Het concern is naarstig op zoek naar manieren om kosten te besparen bij de activiteiten in Europa, die de voorbije kwartalen verliesgevend waren. In de eerste negen maanden van Tata Steels gebroken boekjaar werd een operationeel verlies van omgerekend 87 miljoen euro geboekt. De reorganisatie moet leiden tot een verbetering van dit resultaat met 745 miljoen euro. Tata Steel kampt met gedaalde staalprijzen, mede door het goedkope staal uit China. Adam noemt de financiële situatie “serieus” en maatregelen om de prestaties te verbeteren urgent.

De Europese ondernemingsraad is nog niet overtuigd van de reorganisatieplannen. Volgens voorzitter Frits van Wieringen ontbreekt het bijvoorbeeld aan een gedegen financiële onderbouwing van investeringsplannen die onderdelen in het Verenigd Koninkrijk weer winst­gevend moeten maken. Daarnaast betwijfelt hij of het schrappen van banen de beste manier is om kosten te drukken. 

Lees ook: 

FNV wil massaal gaan staken als Tata Steel banen schrapt in IJmuiden.

Als de directie van Tata Steel vasthoudt aan haar plan om 1600 banen te schrappen in Nederland, komt het personeel in IJmuiden in actie. Dan wordt er gestaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden