IJmuiden

Tata Steel pakt vervuiling hoogovens versneld aan, toch zetten omwonenden strafzaak door

Staalproducent Tata Steel in Wijk aan Zee wil sneller dan gepland de overlast verminderen. Beeld Olaf Kraak, EPA
Staalproducent Tata Steel in Wijk aan Zee wil sneller dan gepland de overlast verminderen.Beeld Olaf Kraak, EPA

Staalbedrijf Tata Steel gaat veel sneller dan gepland de overlast van het hoogovencomplex in IJmuiden beperken. De maatregelen worden grotendeels al in 2023 afgerond.

De bedoeling is dat er al in 2023 veel minder stof in de omringende plaatsen terecht komt, en er ook veel minder stankoverlast zal zijn. Tata kondigde de investeringsplannen hiertoe in december al aan, maar zei toen nog dat die in 2030 afgerond zouden zijn. Onder druk van de omgeving en de provincie Noord-Holland is nu besloten de stappen zo snel mogelijk te zetten.

“Er is veel geschreven de laatste tijd en mensen zijn ongerust daarover”, legt topman Hans van den Berg van Tata Steel Nederland uit. “Deze versnelling hangt daarmee samen, want we vinden het belangrijk om goed met onze buren om te gaan. Ook vroeg de provincie om dit zo snel mogelijk te doen.”

De te nemen stappen, zoals het plaatsen van stofschermen en het overkappen van de opslag en toevoer van grondstoffen, zorgen over twee jaar voor 85 procent minder stankoverlast en 65 procent minder stof die van het terrein van de voormalige Hoogovens verwaait. Twee jaar later kan het bedrijf de uitstoot van stikstof met 30 procent verminderen en die van fijnstof met ruim een derde. Een installatie die daarvoor moet zorgen, moet namelijk in 2025 klaar zijn. De hoeveelheid zware metalen die door Tata wordt uitgestoten, kan dan met ruim de helft omlaag.

300 miljoen euro

Tata investeert hier 300 miljoen euro in, zoals eind vorig jaar al werd aangegeven. Volgens Van den Berg blijft het hier niet bij. “Dit wordt een voortrollende activiteit en we zullen ieder jaar kijken wat we nog meer kunnen doen.” De topman benadrukt dat de huidige maatregelen zijn gekozen omdat die veel effect hebben. Ze komen bovendien bovenop de eisen die aan Tata worden gesteld vanwege de milieuwetgeving.

De stichting Duinbehoud noemt de aankondiging van staalbedrijf Tata Steel ‘een stap in de goede richting’. Maar hiermee is Tata Steel er volgens directeur Marc Janssen nog niet. Hij wil dat Tata Steel ook zijn langetermijndoelen voor 2050 naar voren haalt. Die zouden wat hem betreft al in 2030 gerealiseerd moeten worden. Daarbij zou het concern voor zijn energievoorziening helemaal moeten overstappen van kolen op waterstof.

De directeur van Duinbehoud, dat ijvert voor de bescherming van natuur in duingebieden, maakt zich vooral druk over de forse uitstoot van stikstof door Tata Steel. Met een uitstoot van 1,7 miljoen kilo stikstof per jaar is Tata Steel volgens de natuurorganisatie een van de grootste vervuilers van Nederland. En deze uitstoot van stikstof heeft grote gevolgen voor de natuur in het naastliggende duingebied, waarschuwt Duinbehoud. Onder meer de biodiversiteit zou op het spel staan.

Vergroenen

Het vergroenen noemt Tata-topman Van den Berg ‘de grote uitdaging’ voor zijn bedrijf. Tata zet in de eigen plannen in op de afvang en opslag van CO2, maar vakbond FNV is voor een snellere overstap naar waterstof als brandstof voor de hoogovens. Van den Berg: “We kijken wat er haalbaar is.”

Sowieso is volgens Tata steun nodig voor volledige vergroening. “De stappen die we nu nemen, financieren we zelf, maar voor afvang en opslag van CO2 of de overstap naar waterstof zijn we ook afhankelijk van subsidies voor bijvoorbeeld infrastructuur.” Verder wijst hij erop dat de beprijzing van uitstoot in de Europese Unie ook voor bedrijven buiten het landenblok moet gelden. “Anders kunnen we niet concurreren.”

Advocate Bénédicte Ficq, die onlangs namens bijna 1100 mensen – onder wie omwonenden en oud-medewerkers van Tata Steel – en acht stichtingen aangifte deed tegen Tata Steel, is nog niet overtuigd. Tata zou al decennia beterschap beloven. “Eerst zien dan geloven”, zegt ze. Ze verwijt de staalfabriek willens en wetens zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen te blijven uitstoten. De snellere aanpak van Tata Steel verandert dat volgens haar niet. Ficq gaat door met de strafzaak.

Lees ook:

Omwonenden Tata Steel geloven niet dat overlast minder wordt

De lobby van Tata is sterk. De inwoners van de dorpen rond de staalfabriek geloven amper dat de emissie van schadelijke stoffen afneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden