Fusie

Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder

Een klant in een PLUS-filiaal. Beeld ANP
Een klant in een PLUS-filiaal.Beeld ANP

De supermarkten van Plus en Coop gaan samen verder. De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo.

Het nieuwe fusiebedrijf heeft 550 winkels in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 10 procent. Bij het nieuwe concern, dat ook Plus gaat heten, werken zo’n 40.000 mensen. Naar eigen zeggen komen er wekelijks ruim 4,5 miljoen klanten in de supermarkten van het fusiebedrijf.

Met de samenvoeging willen Plus en Coop de concurrentie beter aangaan. Daarvoor is schaalgrootte nodig, stellen ze. Vooral de online ontwikkelingen kosten veel geld. Supermarkten die niet thuis bezorgen, krijgen het bijvoorbeeld moeilijk in de toekomst. Door samen te gaan, kunnen ze meer geld besteden aan technologische vernieuwingen en ook in distributiecentra en bestelbusjes.

Eerder verkocht de familie Deen de gelijknamige supermarktketen - 80 filialen - aan Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar, omdat het die investeringen niet zag zitten. Zeker de eerste jaren is ook niet te verwachten dat supermarkten iets verdienen aan het thuisbezorgen, maar ze moeten die omslag wel maken. Nu de flitsbezorgers zoals de Gorilla's, Getif, Flink en Zapp sinds kort binnen een paar minuten komkommers, chips of luiers thuisbrengen, is de concurrentie moordend geworden.

De samenwerking tussen Plus en Coop levert op termijn naar verwachting jaarlijks 50 miljoen euro op aan combinatievoordelen, zeggen de ceo's van beide supermarkten. Fred Bosch, algemeen directeur van Coop, is trots op de samenwerking: “Met deze fusie kunnen we onze unieke positie in het Nederlandse supermarktlandschap verder uitbouwen.”

Het samengaan van Plus en Coop moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouder en door de ledenraden van de twee coöperaties. Begin 2022 zou de fusie moeten worden afgerond. Hoe lang de ombouw van Coop-winkels gaat duren is nog niet bekend.

Lees ook:

Albert Heijn bouwt koppositie in thuisbezorgen uit – maar heeft dat zin?

Met een gloednieuw distributiecentrum in Bleiswijk kan supermarktketen Albert Heijn nog meer boodschappen thuis bezorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden