Statiegeld

Supermarkten willen geen blikjes innemen, daar moet een ander inzamelsysteem voor komen

null Beeld  ANP
Beeld ANP
Redactie Trouw

Er moet een landelijk inzamelsysteem komen voor verpakkingen van drank waar statiegeld op zit, bepleit het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten. Daarvoor moeten losstaande, onbemande inzamelkiosken komen bij bijvoorbeeld supermarkten, tank- en treinstations. Het doel van de kiosken is het inzamelen van drankverpakkingen uit de supermarkt te halen.

Per 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes. Het CBL wil het statiegeld op blik “gebruiken als vliegwiel voor de circulaire economie”, vertelt CBL-directeur René Roorda. Volgens hem zijn er jaarlijks in Nederland 2 miljard blikjes in omloop die gerecycled kunnen worden. Systemen van onbemande inzamelkiosken voor drankverpakkingen bestaan al in de VS en Azië, zegt Roorda. “Daar kun je in een onbemande kiosk direct van je verpakking af en krijg je het geld meteen bijgeschreven.”

Nederlandse klanten krijgen op dit moment bij een supermarkt via een bonnetje hun statiegeld terug. Nu nog krijgen supermarkten voor het inzamelen een vergoeding, maar die dekt volgens Roorda amper de kosten van het inzamelen. “Het inzamelen kost ons nu tientallen miljoenen euro’s per jaar", zegt hij. De supermarktkoepel zegt dat supermarkten niet de capaciteit hebben om straks ook nog blikjes te gaan innemen.

Ook vindt CBL het ‘omslachtig’ dat blikjes alleen bij supermarkten ingeleverd kunnen worden, terwijl ze overal worden verkocht. Milieuorganisatie Natuur & Milieu beschuldigt het CBL van vertragingstechnieken. “Supermarkten verkopen 80 procent van de blikjes en mensen zijn al jarenlang gewend om hun flessen daar in te leveren”, stelt die organisatie. “De supermarkt is daarom de aangewezen plek om de blikjes terug in te nemen.”

Lees ook:

Statiegeld heeft meteen effect: minder plastic flesjes in zwerfafval

Er liggen minder kleine plastic flesjes op straat. De invoering van statiegeld per 1 juli heeft direct resultaat, constateert Zwerfinator Dirk Groot uit Purmerend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden