Bezuiniging

Supermarkten blijven zuinig met loon voor eigen personeel

Een supermarktmedewerker met een mondkapje. De onderhandelingen over een nieuwe supermarkt-cao zitten vast. Beeld ANP
Een supermarktmedewerker met een mondkapje. De onderhandelingen over een nieuwe supermarkt-cao zitten vast.Beeld ANP

Hun omzet stijgt, maar toch zijn supermarkten zuinig met extra loon voor hun personeel. De vakbonden zijn boos.

Hanne Obbink

Ze zaten weer echt met elkaar om de tafel, afgelopen maandag, en dat was een stap vooruit. Een maand geleden hadden de werkgevers in de supermarktsector nog een bijeenkomst afgezegd. Ze wilden alleen via een videoverbinding onderhandelen, omdat ze het risico van fysiek tegenover de vakbonden gaan zitten te groot vonden. Onbegrijpelijk, vonden die. “Wat voor signaal geef je dan af aan je mensen”, zegt Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. “Die staan dagelijks in de frontlinie, in omstandigheden die niet altijd veilig zijn.”

Maar die lijfelijke aanwezigheid leverde niets op. Het cao-overleg in de supermarktbranche is opgeschort. “Ik ben er klaar mee”, zei FNV-onderhandelaar Mari Martens na afloop. “Er wordt niet onderhandeld, we krijgen alleen dictaten.” De bond geeft de werkgevers nog één kans om met een beter bod te komen. Komt dat niet, dan komen er acties. “De mensen in de supermarkten zijn boos. Dit is nota bene een cruciale sector.”

Netto op achteruit

De woede, ook van Martens zelf, wordt ingegeven door wat de coronacrisis voor de supermarkten teweeg heeft gebracht: een omzetstijging van 16 procent én extra zware omstandigheden voor het personeel. Alle reden, vinden de vakbonden, voor een loonsverhoging. Ze eisen 5 procent.

De werkgevers hebben een bod gedaan dat uitkomt op 4 procent meer loon. Maar een deel van die loonstijging gaat pas in aan het eind van de looptijd van de cao. Per 1 januari gaan supermarktmedewerkers er zelfs netto op achteruit, stelt Martens, mede als gevolg van de inflatie. “Het is te belachelijk voor woorden dat de medewerkers hun eigen winkelmandje straks minder kunnen vullen.”

“Het zijn kruideniers”, zo verklaart Twerda de zuinigheid van de werkgevers. “Die willen de mandarijnen bij wijze van spreken zo goedkoop mogelijk inkopen.” Ook de sterke onderlinge concurrentie speelt een rol. Elke supermarkt doet z’n uiterste best om de kosten laag te houden, niemand zal als eerste een hoger cao-bod voorstellen. “Ze moeten met z’n allen omhoog.”

‘Supermarkten zien hun werknemers als grondstof’

Twerda’s bond, CNV Vakmensen, stapte al eerder uit de onderhandelingen, als protest tegen het werkgeversplan om te hakken in de toeslagen voor werk op zon- en feestdagen. Dat is zo gewoon geworden, redeneren de werkgevers, dat een toeslag niet meer van deze tijd is. Best, vond Twerda, maar betaal het geld dat ermee gemoeid is dan uit als extra salaris.

Volgens FNV’er Martens is er iets grondig mis met de houding van de werkgevers in de branche ten opzichte van hun medewerkers. Supermarkten zien hun werknemers ‘als kostenpost, als grondstof’, zegt hij. “Daar sturen ze ook op. Managers van supermarkten die hun personeelsbudget overschrijden, krijgen de wind van voren, wie eronder blijft wordt beloond.”

Het Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers, de organisatie die namens alle werkgevers in de branche het woord voert, zegt intussen verbaasd te zijn over de stap van FNV. De ondernemersvereniging noemt het eigen bod ‘constructief’. “We betreuren het dat we er vandaag niet uit zijn gekomen”, zegt directeur Patricia Hoogstraten van het Vakcentrum. “Onze werknemers hebben recht op duidelijkheid over een nieuwe cao. Wij willen dan ook graag verder onderhandelen.”

Lees ook:

Supermarktmedewerkers voelen zich ondergewaardeerd, en willen structureel meer geld

Supermarktmedewerkers van onder meer Albert Heijn, Jumbo en Lidl vragen hun werkgevers in een ‘brandbrief’ om een structurele loonsverhoging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden