Elektriciteitstekort

Stroomcrisis in China veroorzaakt grote problemen voor de textielindustrie, Apple, Tesla en chipmakers

Een Chinese werknemer controleert rollen aluminium in een fabriek in Wuhan. Veel productiebedrijven worden stilgelegd vanwege het stroomtekort. Beeld AFP
Een Chinese werknemer controleert rollen aluminium in een fabriek in Wuhan. Veel productiebedrijven worden stilgelegd vanwege het stroomtekort.Beeld AFP

Chinese bedrijven, vooral in belangrijke industriële regio’s, worden zwaar geraakt door een stroomtekort. Ook huishoudens kampen met problemen. Kenners vrezen een crisis.

Redactie economie

Fabrieken in China moeten noodgedwongen hun productie staken vanwege grote stroomtekorten. Huishoudens krijgen de oproep om het stroomverbruik te verminderen. De problemen met de stroomtoevoer zijn het gevolg van de stijgende vraag naar elektriciteit in combinatie met stijgende prijzen voor steenkool en gas en de strengere regels die Peking oplegt om de uitstoot te verminderen.

De problemen treffen met name de grote verwerkende industrieën van het land, zoals aluminiumsmelterijen, textielproducenten en verwerkers van sojabonen. Belangrijke industriële regio’s als Jiangsu, Zhejiang en Guangdong, die samen goed zijn voor bijna een derde van de Chinese economie, behoren tot de zwaarst getroffen regio’s. De provincie Guandong vraagt inwoners om het gebruik van airconditioners te beperken, en in sommige fabrieken is de stroom afgesloten.

Kenners waarschuwen voor een volgende crisis in het land na de problemen met het financieel geplaagde Evergrande. Doordat de laatste tijd veel aandacht uitging naar de vastgoedontwikkelaar, zijn de stroomproblemen een beetje over het hoofd gezien, zo klinkt het. De economische opleving na de coronacrisis heeft de vraag naar energie van huishoudens en bedrijven aangewakkerd. Ondertussen werd er door mijnbouwers en oliebedrijven minder geïnvesteerd, wat de productie beperkte.

Apple, Tesla en Intel

Bijna de helft van de Chinese regio’s heeft de doelstellingen van Peking om het energieverbruik terug te dringen niet gehaald. Deze staan nu onder druk om alsnog flink minder stroom te gaan gebruiken. Leveranciers van onder andere Apple, Tesla en Intel hebben de productie in hun Chinese fabrieken tijdelijk stilgelegd, melden bronnen binnen de productieketen aan persbureau Reuters en de Japanse krant Nikkei. Sowieso tot en met vrijdag. Apple-leverancier Unimicron zette zondag de productie voor vier dagen stop in drie Chinese fabrieken om “te voldoen aan het beleid van de overheden om het stroomgebruik te beperken”.

Ook een aantal kleinere bedrijven moet de activiteiten beperken of stopzetten. Dit alles schopt mogelijk de toeleveringsketens in de war, wat ook grotere bedrijven kan raken. Meerdere Chinese bedrijven die werken voor de grote chipmakers Intel, Nvidia, Qualcomm en NXP zeggen ook het werk meerdere dagen stop te zetten, schrijft Nikkei. Dat kan ervoor zorgen dat het wereldwijde chiptekort, dat ontstond sinds de start van de coronapandemie, nog groter wordt.

Er worden inmiddels wel maatregelen genomen om de stroomlevering aan huishoudens te garanderen en stroomstoringen te voorkomen. Staatsnutsbedrijf State Grid Corporation of China, de grootste stroomdistributeur van China, zegt “alles in het werk te stellen” om de stroomvoorziening te garanderen. Het bedrijf gaat ook kijken waar het meer stroom vandaan kan halen. Verder wordt het toezicht op het elektriciteitsverbruik verbeterd en worden de behoeften van huishoudens beter in kaart gebracht.

Lees ook:

Het lijkt erop dat het een dure winter wordt, en die hoge gasprijzen zouden weleens kunnen blijven

Zo gek is het niet om de hoge gasprijzen van nu te vergelijken met de oliecrises van de jaren zeventig, zegt Rabobank in een analyse. In de jaren 1973-1974 en 1979-1980 ging een verminderd olieaanbod gepaard met hoge prijzen. Net zoals de schaarste op de gasmarkt nu voor records zorgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden